A fost descoperită o nouă afecțiune a creierului cauzată de virusul Zika

  • 11 Aprilie 2016 13:29
A fost descoperită o nouă afecțiune a creierului cauzată de virusul Zika

Oamenii de știință din Brazilia au descoperit o nouă tulburare a creierului asociată cu infecțiile cu virusul Zika la adulți: un sindrom autoimun numit encefalomielită diseminată acută care atacă măduva spinării și creierul, informează Agerpres.

Virusul Zika este legat și de tulburarea autoimună numită sindromul Guillain-Barre, care atacă nervii periferici dincolo de creier și măduva spinării, cauzând paralizie temporară care, în unele cazuri, poate necesita ca pacienții să fie intubați pentru a putea respira.

Noua descoperire arată că infecția cu virusul Zika poate provoca, de asemenea, un atac imunitar asupra sistemului nervos central, scrie Reuters.

Noua constatare se adaugă listei tot mai mari de leziuni neurologice asociate virusului Zika.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există un puternic consens științific potrivit căruia pe lângă sindromul Guillain-Barre, infecția cu virusul Zika poate provoca malformația congenitală numită microcefalie, deși cercetarea dovezilor concludente cu privire la această legătură poate dura luni sau ani de zile. Microcefalia este definită prin nașterea unor copii cu capete de dimensiuni foarte mici, care pot determina probleme în dezvoltarea noilor-născuți.

Brazilia a declarat că a confirmat peste 940 de cazuri de microcefalie care ar putea să fie legate de infecții cu Zika ale mamelor. În momentul de față, în această țară sunt investigate aproape 4.300 de noi cazuri suspectate de microcefalie.

În plus față de bolile autoimune, unii cercetători au raportat de asemenea pacienți cu infecții Zika pe punctul de a dezvolta encefalită și mielită — tulburări nervoase cauzate de obicei de infecții directe ale celulelor nervoase.

"Deși studiul nostru este mic, acesta poate demonstra că, în acest caz, virusul are efecte diferite asupra creierului decât cele identificate în studiile cunoscute", a declarat într-un comunicat dr. Maria Lucia Brito, neurolog la Restoration Hospital din Recife (Brazilia).

ADEM apare de obicei în urma unei infecții, provocând o inflamare intensă la nivelul creierului și măduvei spinării, care duce la daune asupra mielinei, stratul protector alb din jurul fibrelor nervoase. Aceasta provoacă slăbiciune, amorțeală, pierderea echilibrului și a vederii, simptome similare cu scleroza multiplă.

Brito a prezentat concluziile sale duminică la reuniunea American Academy of Neurology desfășurată la Vancouver. Studiul a implicat 151 de pacienți care au vizitat spitalul între decembrie 2014 și iunie 2015. Toți acești pacienți au fost infectați cu arboviruși, familie de viruși care include Zika, Dengue și Chikungunya.

Șase dintre acești pacienți au dezvoltat simptome în concordanță cu tulburările autoimune. Dintre acești șase pacienți, patru au avut sindromul Guillain-Barre iar doi au avut ADEM. În ambele cazuri de ADEM, scanarea cerebrală a pus în evidență daunele produse materiei albe din creier. Simptomele ADEM durează de obicei aproximativ șase luni.

Toți cei șase pacienți au fost testați pozitiv pentru Zika și toți au prezentat efecte persistente după ce a fost externați din spital, cinci dintre aceștia având disfuncții motorii, unul având probleme cu vederea și un altul manifestând un declin cognitiv.

Cel puțin 13 țări au raportat cazuri de sindrom Guillain-Barre legate de focarele de infecție cu Zika, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care consideră că acest virus este cauza probabilă.

Dr. James Sejvar, neuroepidemiolog în cadrul U.S. Centers for Disease Control and Prevention, a declarat că manifestările de ADEM legate de virusul Zika nu par să aibă o rată la fel de accelerată precum cazurile de sindrom Guillain-Barre, dar este de părere că medicii ar trebui să fie vigilenți în legătură cu ADEM și alte boli ale sistemului nervos central.

Desigur, întrebarea care rămâne este de ce apare virusul Zika într-o asociere puternică cu sindromul Guillain-Barre și cu alte potențiale boli imune/ inflamatorii ale sistemului nervos, a spus Sejvar, care a studiat acest sindrom în Brazilia și este implicat într-un studiu clinic major cu privire la acesta în Puerto Rico. Specialistul a declarat că speră ca studiile viitoare să aducă mai multă lumină cu privire la aceste întrebări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău