A fost aprobat cel mai scump medicament din toate timpurile

  • 27 Mai 2019 14:25
A fost aprobat cel mai scump medicament din toate timpurile

Autoritățile americane de reglementare au aprobat cel mai scump medicament înregistrat vreodată, pentru o tulburare rară genetică, ce distruge sistemul muscular al copiilor, iar cei mai mulți dintre ei decedează din cauza complicațiilor.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat, vineri, tratamentul, numit Zolgensma, pentru toți copiii sub vârsta de 2 ani, cărora li s-a confirmat printr-un test genetic oricare dintre cele patru tipuri de atrofie musculară spinală, o afecțiune genetică, scrie Medicalxpress, citat de sănătateinfo.md Tratamentul vizează o gena defectă care slăbește atât de dramatic mușchii copiilor, încât ei devin incapabili de a se mișca și, în cele din urmă, nu pot să înghită sau să respire.

Tratamentul este estimat la 2.125 milioane dolari. Costurile pentru pacienți vor varia în funcție de acoperirea asigurărilor. Novartis a spus că va permite asigurătorilor să efectueze plățile pe parcursul a cinci ani, a câte 425.000 dolari pe an, și va restitui o parte din bani dacă tratamentul nu va funcționa.

Un alt medicament pentru atrofia musculară spinală, de asemenea, aprobat în SUA este Spinraza și se administrează la fiecare patru luni. Biogen, producătorul  Spinraza, percepe un preț de listă de 750.000 de dolari pentru primul an și apoi 350.000 de dolari pe an după aceea.

Institutul Independent pentru Evaluarea Clinică și Economică, care evaluează valoarea medicamentelor noi, a calculat că prețul terapiei genice noi este justificat la un cost de 1,2 milioane până la 2,1 milioane de dolari, deoarece „transformă dramatic viața familiilor afectate de această boală devastatoare”, mai scrie sursa citată.

sursa: sanatateinfo

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău