A fost adoptată Rezoluția Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Legislativele de la Chișinău și București privind susținerea R. Moldova pentru aderarea la UE

  • 15 Aprilie 2022 09:57
A fost adoptată Rezoluția Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Legislativele de la Chișinău și București privind susținerea R. Moldova pentru aderarea la UE

Rezoluția Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României de susținere a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost adoptată, joi, la București.  

”Salutăm decizia Republicii Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum și primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menționată, în data de 11 aprilie 2022. Susținem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare și armonizare cu legislația Uniunii Europene și exprimăm întreaga disponibilitate a Comisiei Comune de a oferi sprijin, în acest sens, Guvernului Republicii Moldova. Încurajăm reformele și evoluția favorabilă a proceselor democratice din Republica Moldova. Solicităm recunoașterea cât mai grabnică a perspectivei europene clare a Republicii Moldova pe baza eforturilor și progreselor înregistrate de aceasta”, se arată în rezoluție, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Legislativului. 

Totodată, este încurajată continuarea dialogului bilateral amplu între România și Republica Moldova în vederea obținerii unui sprijin solid la nivel politic, diplomatic și instituțional din partea statelor membre ale Uniunii Europene, pentru accelerarea parcursului european al Republicii Moldova.

Membrii Comisiei consideră integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova un deziderat strategic pentru cele două state, în virtutea comuniunii de limbă română, cultură și tradiții, istorie comună și a legăturilor speciale de frățietate românească.

În continuare, membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României subliniază necesitatea respectării stricte a dreptului internațional, a ordinii internaționale bazate pe reguli și condamnă cu fermitate agresiunea militară ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse asupra Ucrainei.

”Ne exprimăm deplina solidaritate cu Ucraina și poporul ucrainean, victime ale agresiunii premeditate a Federației Ruse. Partea română a comisiei felicită modul exemplar în care Guvernul, cetățenii, autoritățile publice centrale și locale din Republica Moldova gestionează afluxul masiv de refugiați de război din Ucraina”, se subliniază în rezoluție.

Pe 14 aprilie curent, la București a avut loc reuniunea Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, care s-a încheiat cu adoptarea rezoluției.

Din delegația Parlamentului Republicii Moldova la reuniune au făcut parte  copreședintele Comisiei Comune Petru Frunze, vicepreședinte al Comisiei administrație publică; Vladimir Bolea, Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară; Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități; Mihail Druță, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană; Sergiu Lazarencu, membru al Comisiei economie, buget și finanțe; Alla Darovannaia, membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău