A doua zi a alegerilor parlamentare în Rusia, după ce prima zi a fost marcată de numeroase acuzații de fraudare

  • 18 Septembrie 2021 18:43
A doua zi a alegerilor parlamentare în Rusia, după ce prima zi a fost marcată de numeroase acuzații de fraudare

A doua zi a alegerilor parlamentare a început sâmbătă în Rusia, secțiile de votare deschizându-se pe nu mai puțin de 11 fusuri orare, relatează dpa, potrivit Agerpres.

După închiderea urnelor duminică, Rusia ar urma să aibă o nouă componență a Dumei de Stat, de 450 de locuri, pentru următorii cinci ani, precum și mai multe noi administrații regionale și municipale.

Totuși, votul a fost deja umbrit de alegații de fraudă extinsă.

În prima zi de vot de vineri, observatorii independenți de la organizația Golos au înregistrat circa 2.000 de încălcări procedurale - cele mai multe implicând fotografii și înregistrări video, de obicei o dovadă că votul a fost cumpărat.

Potrivit Golos au fost multe cazuri de sosiri în masă ale unor oameni în uniformă pentru a vota, ceea ce sugerează că guvernul îi mobilizează pe toți angajații statului pentru a asigura victoria partidului de guvernământ Rusia unită.

De asemenea, au existat sesizări că unele persoane au votat de mai multe ori, precum și zeci de incidente de vot ilegal.

"A fost o zi teribilă. Unsuroasă și murdară", a postat pe Twitter politiciana din Sankt Petersburg, Irina Fatianova.

Comisia electorală centrală a refuzat să înregistreze aceste plângeri și pur și simplu le-a ignorat, potrivit Golos.

Pe de altă parte, șefa Comisiei electorale centrale, Ella Pamfilova, a elogiat vineri modul de organizare a votului.

Partidul Rusia unită încearcă să-și conserve majoritatea absolută în Duma de Stat. Formațiunea este susținută de președintele Vladimir Putin, pentru care alegerile sunt un test important privind pulsul națiunii.

Mulți reprezentanți ai opoziției au interdicție de vot, inclusiv susținătorii criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi, care a făcut apel la un vot împotriva Rusiei unite din colonia penitenciară în care este încarcerat.

Echipa lui Navalnîi s-a plâns că aplicația de mesagerie a Telegram a blocat reclamele electorale ale opoziției pentru prima oară sâmbătă.

Fondatorul Telegram Pavel Durov a explicat că boții au fost blocați, întrucât nu mai este permisă campania electorală în ziua alegerilor. El a precizat că și Apple și Google au înlăturat din magazinele lor aplicația Smart Voting creată de echipa lui Navalnîi vineri.

Totuși, activiștii opoziției au acuzat atât companiile americane, cât și pe Durov, de cenzură politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău