A doua încercare de andocare a unei capsule Soyuz fără echipaj uman la ISS, efectuată cu succes
-
27 August 2019 10:10
A doua încercare de andocare a capsulei rusești Soyuz MS-14, fără echipaj uman, la Stația Spațială Internațională (ISS) a fost efectuată cu succes, a anunțat marți Agenția Spațială Americană (NASA), potrivit DPA, citat de Agerpres.
Capsula Soyuz MS-14, transportând un robot umanoid denumit FEDOR, a eșuat sâmbătă în tentativa sa de a se conecta la portul Poisk, desemnat ca port inițial de andocare la ISS. O a doua încercare de conectare, la portul Zvezda, a fost efectuată cu succes în a doua jumătate a zilei de luni.
"În timp ce vehiculul spațial zbura la circa 400 de kilometri deasupra estului Mongoliei, o capsulă rusească Soyuz, fără echipaj uman, a sosit și a andocat la Stația Spațială Internațională la 11:08 pm EDT [03:00 GMT]'', a precizat NASA.
Pentru a face loc capsulei Soyuz, în timpul încercării de andocare de luni, cosmonautul rus Alexander Skvorțov, astronautul american Andrew Morgan și cel italian Luca Parmitano au urcat la bordul unui alt vehicul spațial rusesc și l-au mutat din portul Zvezda în portul Poisk, a precizat NASA.
Stația Spațială Internațională, folosită pentru realizarea unor experimente științifice imposibil de realizat pe Terra, este operată în principal de Statele Unite și Rusia și reprezintă una dintre puținele colaborări dintre cele două mari puteri rivale.
NASA a precizat că andocarea capsulei Soyuz MS-14 pregătește terenul pentru trimiterea înapoi pe Terra, programată pentru marți dimineață, a unei capsule cargo SpaceX Dragon la finalul a patru săptămâni petrecute pe ISS. Capsula are la bord circa o tonă de experimente științifice valoroase.
Problema cu care s-a confruntat Soyuz MS-14 pare să fi fost cauzată de un sistem de andocare automatizată, denumit KURS, au dezvăluit specialiștii de la NASA, potrivit cărora vehiculul în sine nu a fost afectat de acea tentativă eșuată.
Cea mai recentă relocare a unui vehicul Soyuz între două porturi de andocare ale ISS a fost realizată în urmă cu patru ani, când astronauții de la bordul stației au realizat manual o misiune similară, însă în sens invers, deplasând capsula Soyuz TMA-16M de la portul Poisk în portul Zvezda.
Sursa:Agerpres