98 de femei împotriva sistemului: ”Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… ”

  • 12 Ianuarie 2018 14:07
0%
00:00:00
00:00:00

O declarație a 98 de femei care au avut de suferit în cadrul sistemului medical a fost depusă vineri, 12 ianuarie, la Guvern, cu solicitări către autorități să evalueze situația din domeniu și să intervină cu măsuri de îmbunătățire. Cazul unei tinere care a acuzat angajații Institutului Mamei și Copilului că au tratat-o în mod brutal și că a fost nevoită să avorteze fără asistența medicului, a stârnit un val de mărturii ale femeilor care au reclamat abuzuri în sistemul medical. Semnatarele declarației așteaptă un răspuns din partea Guvernului în decursul a două săptămâni.

Cele aproape o sută de istorii ale femeilor relatează cazuri de abuzuri în instituțiile medicale, de atitudini neglijente sau brutale ale cadrelor medicale, de malpraxis sau corupție. Cele mai multe dintre acestea ar fi avut loc în maternități și sunt legate de îngrijirile pre-natale. Una dintre reclamante, Aurelia, povestește un caz de avort ne-asistat, similar cu cel al tinerei de la care a pornit valul de revolte.

Nici eu nu am fost asistată, am născut singură în salon. Nu a fost nici asistenta și nici medicul să mă vadă. Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… Numai după ce am dat bani s-au calmat spiritele. S-a întâmplat la Spitalul nr.1 din Chișinău”, se arată în mărturie.

Dacă autoritățile vor fi indiferente față de solicitările reclamantelor, multe femei sunt gata să iasă la protest, a declarat Alina Andronache, una dintre semnatarele declarației.

Atunci când a apărut Ecaterina cu declarația ei, mulți spuneau că este o declarație falsă, înscenată. Când am văzut că vorbesc mult mai multe femei, toate aceste femei au fost de acord să vorbească despre cazurile lor pentru a demonstra că nu este un caz, noi vorbim de sute de cazuri. Dar, într-un stat liber, democratic, după un singur caz deja ar trebui să se facă niște acțiuni și niște reforme.”

Femeile îi cer premierului Pavel Filip să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât în ceea ce privește asigurarea cu tehnică modernă, cât și din perspectiva nivelului de pregătire profesională și etică a cadrelor medicale. Rezultatele verificării și eventuale măsuri sunt așteptate în termen de 14 zile. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, datele prezentate vor fi analizate și se va veni ulterior cu un răspuns.

Amintim că tânăra care a avortat singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului a depus o plângere la Procuratura Generală. Cazul a fost preluat de Asociația Promo-LEX, care subliniază că circumstanțele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis față de ea într-o instituție medicală.

Ca urmare a unei anchete realizate de Ministerul Sănătății pe marginea acestui caz, au fost concediați trei angajați ai Institutului Mamei și Copilului, doi s-au ales cu mustrări, iar directorul instituției, Sergiu Gladun, a fost avertizat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău