9 mai, Ziua Europei și Ziua Victoriei. Daniel Vodă: Aceasta nu trebuie să fie un prilej de divizare și destabilizare a societății

  • 30 Aprilie 14:10
9 mai, Ziua Europei și Ziua Victoriei. Daniel Vodă: Aceasta nu trebuie să fie un prilej de divizare și destabilizare a societății

Pe data de 9 mai în Rep. Moldova va fi marcată Ziua Europei și totodată vor fi comemorate victimele celui de Al Doilea Război Mondial. Autoritățile fac apel la unitate și avertizează că, la fel ca și în anii precedenți, mai mulți politicieni folosesc această zi pentru a diviza și destabiliza societatea, notează Radio Chișinău.

Ziua de 9 mai nu trebuie să fie motiv de divizare a populației Rep. Moldova și de destabilizare a situației, îndeamnă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. El s-a referit la mesajele manipulatoare folosite de anumite forțe politice de la Chișinău în scop propagandistic:

”Unii politicieni deja au început campania de divizare a societății pe tot ce înseamnă data de 9 mai. În acea zi în Rep. Moldova comemorăm eroii căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial, desigur că sărbătorim ziua victoriei asupra nazismului și fascismului, care a stat la baza întemeierii unei Europene unite și prospere. În următoarea perioadă ne putem aștepta la lecții de istorie din partea Federației Ruse, care a readus războiul pe continentul  european și promovează simboluri străine asociate zilei de 9 mai, precum panglica bicoloră, care nu are nimic cu semnificația acestei zile”, a declarat Vodă.

Ziua Europei va fi marcată la Chișinău pe 9 mai, la fel ca în toate țările Uniunii Europene, și nu la o dată ulterioară cum s-a întâmplat în anii precedenți, printr-o serie de acțiuni.  Va fi amenajat tradiționalul Orășel European, unde vor putea fi descoperite tradițiile, cultura și bucătăria statelor membre ale Uniunii Europene, totodată cei interesați vor avea ocazia să afle mai multe despre proiectele de asistență ale Uniunii Europene implementate în Republica Moldova.

Seara, publicul este așteptat la un concert, susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, The Urs, Lupii lui Calancea, ansamblul „Hecenii”, Kalush Orchestra din Ucraina - câștigătorii Eurovision 2022,  și alți artiști. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău