88,3% dintre absolvenții de liceu au luat BAC-ul

  • 27 Iunie 2013 16:03
 88,3% dintre absolvenții de liceu au luat BAC-ul

Nivelul de promovabilitate a bacalaureatului a fost cel mai scăzut din istorie, potrivit bilanțului final prezentat de Ministerul Educației.

88,3% dintre absolvenții de liceu au luat BAC-ul, însă examenul a fost marcat de numersoase încercări de fraudă. 

Sesiunea de Bacalaureat de anul acesta a fost marcată de numeroase cazuri de fraudare, atât din partea elevilor, cât și a profesorilor angajați să supravegheze procesul. Din cei 29 de mii de candidați, aproape 3400 nu au promovat examenele, 133 dintre aceștia fiind eliminați de la probe pentru că au fost prinși cu telefoane mobile. În context, ministrul Educație, Mihai Șleahtichi vorbește despre grave probleme de moralitate profesională în rândul cadrelor didactice.

Nota medie de anul acesta este de 7,23, mai mare decât mediile din anii trecuți care se situau sub 7. Ministerul Educației promite pentru anul viitor atât modificarea probelor cât și a metodei de supraveghere a examenelor de bac. Astfel, se va renunța la camere de supraveghere și se vor utiliza aparate de bruiaj al legăturilor telefonice.

În opinia expertului IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, autorul unui studiu recent despre transparența și corectitudinea examenelor de Bacalaureat, pe viitor ar trebui introduse probe orale și examene de admitere în universități.

Ministerul a anunțat deja despre introducerea unei componente de oralitate în cadrul probelor de bacalaureat și regândirea celor scrise, astfel încât să se axeze pe creativitate. Totodată, la anul vor fi mai puține centre de bac, unde vor fi utilizate filtre electronice la intrare, pentru a preveni utilizarea telefoanelor mobile.  Bugetul acestei sesiuni s-a ridicat la 5 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău