80% din importatorii de vin ar putea PĂRĂSI piața rusă, din cauza unui ordin al Ministerului Finanțelor de la Moscova

  • 11 Mai 2017 16:44
80% din importatorii de vin ar putea PĂRĂSI piața rusă, din cauza unui ordin al Ministerului Finanțelor de la Moscova

80 la sută din importatorii de vin ar putea renunța la piața din Rusia, după ce a devenit cunoscut că Ministerul Finanțelor de la Moscova intenționează să-i lipsească de accizele reduse la producția cu denumire de origine protejată și indicații geografice protejate.

Mai mult decât atât, autoritățile ruse ar intenționa să-i oblige pe importatori să plătească retroactiv, începând de la data de 1 ianuarie 2016, diferența la prețul accizelor, potrivit unui document care a intrat în posesia publicației Kommersant.

Un ordin al Ministerului rus al Finanțelor în acest sens a fost semnat pe 5 mai.

Directorul departamentului politici fiscale și vamale al Ministerului, Aleksei Sazonov, a declarat pentru Kommersant că instituția nu ar urmări să majoreze în acest fel veniturile la buget, ci să protejeze producătorii locali. „Vinurile cu denumiri protejate pot fi doar de producție rusească”, a spus el.

Managerii mai multor companii importatoare au declarat publicației că unii dintre ei au fost deja, neoficial, informați de Comitetul Vamal că vor trebui să plătească diferența de preț la accize. În cazul unor companii mari, aceasta ar putea ajunge până la 100 de milioane de ruble (cca 1 milion 750 de mii de dolari – n.red).

Importatorii se declară surprinși de poziția Ministerului Finanțelor din Federația Rusă și spun că o asemenea decizie, care va duce inevitabil la creșterea prețurilor, îi poate ruina pe mulți dintre ei. De pe piață ar putea pleca 80 la sută dintre companii, ceea ce va bloca practic importul, afirmă aceștia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău