8 martie - Ziua internațională a femeii

  • 08 Martie 2021 09:02
8 martie - Ziua internațională a femeii

Ziua internațională a femeii este marcată în fiecare an la 8 martie.

Potrivit ONU (https://www.un.org), femeile stau în prima linie a crizei COVID-19, ca lucrătoare în domeniul sănătății, îngrijitoare, inovatoare, organizatoare ale comunităților și ca unii dintre cei mai exemplari și eficienți lideri în combaterea pandemiei. Criza a evidențiat atât importanța contribuțiilor lor, cât și greutățile disproporționate pe care le suportă femeile.

Tema Zilei internaționale a femeii din acest an - "Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world" - sărbătorește eforturile uriașe ale femeilor și fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur și privind recuperarea în urma pandemiei COVID-19.

De asemenea, tema zilei în 2021 este aliniată cu tema prioritară a celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeilor (Commission on the Status of Women) - "Women in public life, equal participation in decision making" - și cu campania "Generation Equality", care cere dreptul femeilor la luarea deciziilor în toate domeniile vieții, plata egală, împărțirea egală a sarcinilor neplătite și a muncii casnice, sfârșitul tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și serviciile de îngrijire a sănătății care să răspundă nevoilor lor.

Sărbătorirea acestei zile este un moment pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate, de a solicita schimbări și de a celebra actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Tema zilei în 2020, "I am Generation Equality: Realizing Women's Rights", a fost, de asemenea, aliniată la campanie ONU "Generation Equality", care marca 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Beijing și a Platformei de acțiune, cea mai progresistă foaie de parcurs pentru emanciparea femeilor și fetelor de pretutindeni.

Ziua internațională a femeii, celebrată astăzi în țări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mișcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord și în Europa.

Prima Zi națională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internațională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot și dreptul de a ocupa o funcție publică.

Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internațională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să își atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău