79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

  • 28 Iunie 2019 08:32
79 de ani  de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

Astăzi se împlinesc 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, în 1940. Anexarea Basarabiei a însemnat începutul destrămării României, care a continuat cu Dictatul de la Viena, cedarea Nordului Transilvaniei, și a Cadrilaterului, menționează într-un comentariu pentru Radio Chișinău, istoricul Octavian Țâcu, iar consecințele zilei de 28 iunie 1940 sunt și astăzi resimțite de către basarabeni.

Anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească a basarabenilor, regim care a însemnat colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportări. Cea mai mare dramă a anexării Basarabiei a fost, în opinia istoricului Octavian Țâcu, destrămarea teritorială a Basarabiei și alipirea la fâșia de pământ din RASSM, adică la Transnistria.

 

”Acest lucru a dus la un proces îndelungat de construcție identitară moldovenească, diferențiată de cea românească și crearea unei dihotomii identitare în Basarabia, care persistă și în prezent”, a spus Octavian Țâcu.

 

Locuitorii din Republica Moldova sunt în prezent înrădăcinați în două mituri fundamentale care determină cultura istorică: unii care consideră data de 28 iunie drept eliberare care a făcut posibilă unirea ”poporului moldovenesc” de pe ambele maluri ale Nistrului. Adepții acestui mit sunt străinii veniți pe acest teritoriu, dar și cei care au trăit cu această mentalitate sovietică, preluată de partide precum  cel comunist sau socialist, menționează Octavian Țâcu.

 

”Pe de altă parte avem și un mit al trădării care mai persistă printre populația  majoritară, inclsiv cu o anumită cultură istorică, care consideră că 28 iunie a însemnat o trădare din partea României, care ne-a abandonat, fără niciun foc de armă,  în fața trupelor sovietice. Acest mitpoate fi ușor dezavuat prin înțelegerea contextului istoric, a pregătirii mlitare a armatei române, poate fi ușor dezavuat dacăluăm în considerare faptul căpeste un an România va face un efort militar extraordinar, pentru recuperarea Basarbiei. Această angrenare a întregii țări pentru recuperare a Basarbiei, este  undeva o explicație a faptului că Basarabia a contat și a dururt mult atunci când a fost luată în 1940”, a menționat Țâcu.

 

Amintim că la 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme. Odată cu ocupația sovietică au început și represiunile împotriva populației locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
3
Tue
6
Wed
3
Thu
2
Fri
1
Arhivă Radio Chișinău