78 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie. Premierul Japoniei critică Rusia pentru amenințările cu arma nucleară: Distrugerile provocate la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată

  • 06 August 2023 12:51
78 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie. Premierul Japoniei critică Rusia pentru amenințările cu arma nucleară: Distrugerile provocate la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată

Premierul nipon Fumio Kishida, a cărui țară deține președinția G7, a criticat duminică amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare, în contextul în care Japonia marchează cea de-a 78-a aniversare a atacului atomic asupra orașului Hiroshima, din cel de-al Doilea Război Mondial, informează The Guardian și France 24, scrie caleaeuropeana.ro.

”Japonia, ca singura națiune care a fost lovită de bombele atomice în timpul războiului, va continua eforturile pentru o lume fără bombe nucleare. Calea spre aceasta devine din ce în ce mai dificilă din cauza diviziunilor tot mai profunde din cadrul comunității internaționale în ceea ce privește dezarmarea nucleară și amenințarea nucleară a Rusiei”, a declarat Fumio Kishida în cadrul unei ceremonii desfășurate duminică la Hiroshima, oraș care a fost anul acesta gazda summitului G7, desfășurat în perioada 19-21 mai. 

”Distrugerile provocate de bombele nucleare la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată”, a declarat Kishida, a cărui familie provine din Hiroshima.

”Aici, la Hiroshima, care s-a dezvoltat admirabil ca oraș internațional al păcii și culturii, promit încă o dată că Japonia va depune toate eforturile pentru a realiza o lume fără arme nucleare și pentru ca pacea veșnică să devină realitate”, a fost promisiunea făcută de liderul nipon.

Comentariile lui Kishida reprezintă un ecou al discursului transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a afirmat că ”unele țări fac din nou să sune nesăbuit sabia nucleară, amenințând că vor folosi aceste instrumente de anihilare”.

”În fața acestor amenințări, comunitatea globală trebuie să vorbească pe o singură voce. Orice utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă”, a declarat Guterres.

La ceremonie, mii de persoane – supraviețuitori, rude și demnitari străini dintr-un număr record de 111 țări – s-au rugat pentru cei uciși sau răniți în bombardament și au făcut apel la pace în lume.

Rusia și Belarus nu au fost invitate la ceremonie pentru al doilea an consecutiv, din cauza crizei din Ucraina.

Bomba lansată la Hiroshima la 6 august 1945, supranumită ”Little Boy”, a ucis mii de oameni pe loc și aproximativ 140.000 până la sfârșitul anului. Pe 9 august 1945, Statele Unite au lansat o a doua bombă atomică asupra orașului nipon Nagasaki, rămasă în istorie sub numele de ”Fat Man”. Japonia a capitulat după câteva zile, la 15 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău