77 de copii cu necesități educaționale speciale au absolvit, în acest an, școlile generale

  • 14 Noiembrie 2013 14:16
77 de copii cu necesități educaționale speciale au absolvit, în acest an, școlile generale

77 de copii cu necesități educaționale speciale au absolvit anul acesta școlile generale, reușind să se integreze și să studieze alături de ceilalți elevi.

Numărul copiilor cu nevoi speciale care studiază în școli obișnuite, practic, s-a dublat față de anul precedent, arată datele prezentate, joi, 14 noiembrie, în cadrul unei conferințe internaționale dedicate educației incluzive în Republica Moldova.

Nicolae este elev în clasa a IX și studiază acum în liceul din localitatea sa de baștină, Costești, dar ciclul primar l-a absolvit la internatul din Ialoveni. Deși are o ușoară dizabilitate fizică, a reușit să se integreze în școală și se bucură că este alături de familia sa.

În localitate funcționează și un centru de zi, unde copiii cu necesități speciale dar și ceilalți elevi au activități comune, ne spune Liliana Bortă, care este cadru didactic de sprijin.

Suntem la o etapă inițială în domeniul educației incluzive, a subliniat în cadrul evenimentului ministrul Educației, Maia Sandu. Oficialul a adăugat că în prezent este în proces de elaborare o formulă de finanțare specială pentru școlile care vor înmatricula copii cu dizabilități.

Resursele financiare trebuie redirecționate dinspre sistemul rezidențial, de unde au fost scoși peste 5000 de copii în ultimii ani, spre serviciile comunitare, susținerea familiilor și adaptarea școlilor la nevoile copiilor cu necesități speciale, le recomandă autorităților, directorul executiv al Fundației Internaționale Lumos, Georgette Mulheir.

Anul trecut, 39 de copii cu dizabilități au absolvit școlile generale, iar anul acesta, numărul lor a ajuns la 77. Datele Ministerului Educației mai arată că în 2012, peste 2200 de copii cu dizabilități își făceau studiile în școli generale, iar 2300, în instituții speciale și auxiliare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău