75 de ani de la deportarea evreilor bucovineni în Transnistria

  • 08 Octombrie 2016 23:08
75 de ani de la deportarea evreilor bucovineni în Transnistria

Împlinirea a 75 de ani de la deportarea evreilor bucovineni în Transnistria a fost marcată vineri, 7 octombrie, la Siret și Suceava, prin dezvelirea unor plăci comemorative.

După cum transmite reporterul nostru Angela Cerven, au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai corpului diplomatic, ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și ai Federației Comunităților Evreiești din țara noastră. Președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, a vorbit despre experiența sa în lagăr.

Nicolae Decsei: Părinții mei locuiau în Cernăuți, tătăl meu era un tâmplar de naționalitate maghiară, mama mea era o evreică de origine sefardă. Mama trebuia să fie dusă în Transnistria. Tatăl meu s-a declarat și el evreu, a mers cu mama și, astfel, în lagărul de la Moghilev Podolski au stat aproape trei ani. Eu m-am născut în lagăr în 1941 și am stat până în martie 1944, când lagărul a fost eliberat. Am mâncat ce s-a putut mânca, mâncarea de bază fiind cojile de cartofi de la popota ofițerilor români și am supraviețuit celor două valuri de tifos.

Tot vineri a fost reinaugurată Sinagoga din Suceava, construită în 1870, care a fost restaurată și modernizată, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău