73 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă

  • 01 Aprilie 2014 18:01
73 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, una din cele mai mari tragedii din istoria poporului român.

La 1 aprilie 1941, Armata Roșie a împușcat aproape 3.000 de români bucovineni, care încercau să se refugieze în România, după ce Bucureștiul a fost obligat să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia și Nordul Bucovinei. Victimele au fost aruncate în gropi comune.

În memoria victimelor de atunci, 1 aprilie a fost decretată "Ziua Națională în memoria românilor victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herței și Basarabia". Acest tragic eveniment din istoria românilor va fi rememorat într-un documentar cu titlul "Prinși în plasa istoriei", realizat de Sorina Man și care va fi difuzat, în această seară, la 21:30, la Radio Chișinău.

Despre masacrul de la Fântâna Albă s-a putut vorbi abia în anul 2000. Până atunci acest subiect a fost considerat tabu, iar orice referire la acest eveniment a fost interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău