700 de militari participă la ”Dacian Eagle 2017”, primul exercițiu după întâlnirea dintre Iohannis și Trump

  • 19 Iunie 2017 17:16
700 de militari participă la ”Dacian Eagle 2017”, primul exercițiu după întâlnirea dintre Iohannis și Trump

Două sute de militari români și 500 de soldați americani, alături de tehnica aferentă, participă începând de luni la un exercițiu militar bilateral, care se va desfășura până la finalul lunii august.

”Exercițiul româno-american Dacian Eagle 2017 a început astăzi, 19 iunie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. La Dacian Eagle 2017 participă aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR și elicoptere IAR-330 Puma (SOCAT și MEDEVAC) aparținând Bazei 71 Aeriene, și circa 300 de militari americani cu aeronave F-15 și tehnica de deservire aferentă, aparținând 159th Fighter Squadron Jacksonville Air National Guard, Florida”, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Exercițiul bilateral, care va dura până la sfârșitul lunii august, oferă posibilitatea militarilor români de a exersa tehnicile, tacticile și procedurile standard asociate operațiilor aeriene, în conformitate cu standardele NATO, prin executarea zborurilor în comun cu partenerul american.

Acest exercițiu vine să completeze paleta de acțiuni militare din teritoriul estic al NATO, desfășurate cu scopul asigurării aliaților și descurajării potențialelor amenințări și reprezintă primul exercițiu bilateral româno-american după întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Donald Trump. Totodată, acesta survine în contextul în care SUA sunt dispuse să sporească alocările financiare pentru Inițiativa de Reasigurare Europeană, instrument care cuprinde și finanțarea exercițiilor militare pe flancul estic al NATO.

România a găzduit recent și cel mai mare exercițiu NATO din acest an – Noble Jump 2017, acolo unde aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO au testat capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței (Readiness Action Plan – RAP).

Totodată, începând de luna viitoare România va găzdui cel mai mare exercițiu multinațional de la Marea Neagră: Aproximativ 25.000 de militari din 23 de țări aliate și partenere vor participa, în perioada 11-20 iulie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău