6.000 de persoane au fost arestate în urma protestelor din Belarus, a anunțat ministrul de Interne

  • 12 August 2020 15:39
6.000 de persoane au fost arestate în urma protestelor din Belarus, a anunțat ministrul de Interne

6.000 de persoane au fost arestate în Belarus, în urma protestelor care au avut loc după după ce președintele în exercițiu Aleksandr Lukașenko a obținut o victorie clară în alegeri care sunt contestate, scrie The Guardian. Inclusiv Uniunea Europeană a denunțat scrutinul prezidențial, spunând că nu a fost "nici liber, nici echitabil".

Liderii de opoziție au fost închiși sau forțați să părăsească țara într-o acțiune masivă de suprimare în urma alegerilor prezidențiale.  Printre cei care au fugit se numără Svetlana Tikhanovskaya, principala candidată a opoziției, care a plecat în Lituania după o aparentă amenințare care i-a vizat pe copiii săi.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară, prin videoconferință, a miniștrilor de externe din statele Uniunii Europene, consacrată alegerilor prezidențiale din Belarus, scrie Agerpres.

'Voi convoca o reuniune extraordinară vineri după-amiază. Vom discuta chestiuni urgente și vom aborda situația din Mediterana de Est, alegerile prezidențiale din Belarus, precum și evoluția situației din Liban', a transmis Borrell pe contul său de Twitter.

Evoluțiile din Belarus, unde regimul reprimă manifestațiile împotriva realegerii contestate a președintelui Aleksandr Lukașenko, și tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt apreciate ca 'foarte serioase' de UE. Convocarea acestei reuniuni a fost cerută de mai multe state membre.

Belarusul se află sub un embargou privind vânzările de arme și de material ce ar putea fi utilizat în scop represiv, iar patru responsabili au conturile blocate și interdicție de intrare în UE.

Pentru adoptarea de noi sancțiuni este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău