6 august - Ziua Hiroshima
-
06 August 2024 16:41
Ziua Hiroshima, marcată anual la 6 august, comemorează unul dintre cele mai devastatoare evenimente din istoria umanității, respectiv atacul american cu bombă nucleară asupra orașului japonez Hiroshima, în 1945, care a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Ziua este dedicată victimelor exploziei bombei nucleare, precum și creșterii gradului de conștientizare cu privire la puterea devastatoare a bombelor nucleare, îndemnând fiecare națiune să descurajeze folosirea acesteia, potrivit site-ului https://www.edudwar.com/.
La 08:15 (ora locală) în dimineața zilei de 6 august 1945, orașul japonez Hiroshima a fost distrus de bomba atomică, care a fost folosită pentru prima oară drept armă de război. Bomba cu uraniu-235, de peste 9.000 de kilograme, supranumită "Little Boy" a fost lansată de bombardierul B-29 ("Enola Gay"), pilotat de colonelul Paul W. Tibbets Jr., care a explodat la aproximativ 1.800 de metri deasupra orașului. Explozia de o amploare uriașă (puterea explozivă echivalentă cu 12,5 kilotone de TNT) a distrus orașul în proporție de 90% și a provocat moartea a aproximativ 120.000 de persoane în primele patru zile după explozie. Mulți au fost vaporizați instantaneu de explozie, alții au murit ulterior din cauza efectelor arsurilor și a radiațiilor, indică site-ul https://www.iwm.org.uk/, transmite Agerpres.
Trei zile mai târziu, la 9 august, ora locală 11:02, un alt bombardier B-29, "Bockscar", pilotat de maiorul Charles Sweeney, lansa cea de-a doua bombă atomică, supranumită "Fat Boy", asupra unui alt oraș japonez - Nagasaki. Un alt oraș fusese ținta, respectiv orașul Kokura, însă bombardierul a fost deviat spre Nagasaki din cauza unei pături groase de nori. Mai puternică decât cea folosită la Hiroshima, bomba a cântărit aproape 10.000 de kilograme și a fost construită pentru a produce o explozie echivalentă a 22 de kilotone de TNT. Așezarea geografică a orașului Nagasaki, în văile înguste dintre munți, a redus efectul bombei, limitând distrugerea la o zonă de circa 4.200 de metri pătrați. Explozia a determinat la momentul impactului și ulterior între 40.000 și 80.000 de victime, notează site-ul https://www.history.com/ și https://www.iwm.org.uk/.
Cele două explozii atomice au avut efectele dorite de aliați. La 10 august, guvernul japonez și-a indicat disponibilitatea de a accepta înfrângerea, sub rezerva anumitor condiții. Pe 14 august a acceptat în sfârșit cererea de predare necondiționată. La 15 august 1945, împăratul Japoniei, Hirohito, a anunțat la radio, capitularea necondiționată a Japoniei, reprezentând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Armistițiul a fost semnat la 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri.
În fiecare an, la 6 august, orașul Hiroshima organizează, între orele 8.00 și 8.50, "Ceremonia Memorială a Păcii", un omagiu adus celor care au pierit în urma bombardamentelor atomice dar, și o rugăciune pentru realizarea unei păci mondiale de durată. Ceremonia are loc în fața Monumentului Victimelor Bombei Atomice din Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, în cadrul căreia primarul orașului Hiroshima rostește o "Declarație de pace" care este trimisă, apoi, în fiecare țară din lume. Această "Declarație de pace" reprezintă dorința Hiroshimei de eliminare a armelor nucleare și de realizare a păcii mondiale de durată, conform site-ului https://www.city.hiroshima.lg.jp/.
La această ceremonie participă atât locuitori ai orașului, inclusiv cei care și-au pierdut membri ai familiei în bombardament, dar și numeroși japonezi veniți din întreaga țară. De asemenea, numeroși diplomați străini sunt invitați să ia parte la această ceremonie, pentru a reflecta asupra importanței păcii și a pericolelor desfășurării armelor nucleare. La ceremonia anuală a păcii de la Hiroshima urmează să participe reprezentanți din 115 țări și Uniunea Europeană, notează https://edition.cnn.com/.
Exact la ora 8.15 (ora locală) - momentul în care a fost aruncată bomba atomică - timp de un minut va suna Clopoțelul Păcii, iar persoanele de la locul ceremoniei, dar și cele aflate în casele lor sau la locurile de muncă vor aduce un omagiu tăcut victimelor bombardamentului atomic și se vor ruga pentru pacea mondială.
Locul de desfășurare a "Ceremoniei Păcii" este dominat de Domul Bombei Atomice, unica structură rămasă în picioare, în zona distrusă de bombardamentul atomic din 6 august 1945. Domul Bombei Atomice a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996, potrivit site-ului http://whc.unesco.org/, fiind un puternic simbol al celei mai distructive forțe create de om și reprezentând, totodată, speranța pentru pacea mondială, dar și pentru eliminarea armelor nucleare.
În perioada 3-9 august 2024, are loc la Hiroshima și Nagasaki, Conferința Mondială împotriva bombelor atomice (A) și cu hidrogen (H), cu tema "Together with the Hibakusha, let us achieve a nuclear weapon-free, peaceful and just world - for the future of the humankind and our planet", potrivit site-ului oficial al Biroului Internațional pentru Pace, https://ipb.org/. "Hibakusha" sunt victimele supraviețuitoare ale bombelor atomice care au fost lansate peste Hiroshima și Nagasaki. Chiar dacă au supraviețuit efectelor imediate ale exploziei, "Hibakusha", pe termen lung, au avut de suferit în urma efectelor bolilor provocate de radiații, a pierderii familiei și a prietenilor dar și a discriminării. În ciuda dificultăților, mulți "Hibakusha" au fost exemple de transformare a tragediilor personale într-o luptă pentru promovarea păcii și pentru a crea o lume fără arme nucleare, se arată pe https://education.unoda.org/.
Conferința mondială din acest an precedă evenimentele din 2025, când se împlinesc 80 de ani de la lansarea bombelor atomice, și are o semnificație cu atât mai mare, în special pentru "Hibakusha", care doresc să vadă o lume fără arme nucleare.