5% din populația Republicii Moldova se confruntă cu o dizabilitate
-
01 Decembrie 2017 14:37
Numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova este de 182 de mii, dintre care 11,7 mii sunt copii cu vârsta de până la 17 ani. Persoanele cu dizabilități reprezintă 5,1% din populația țării, iar copiii cu dizabilități constituie 1,7% din numărul de copii.
Datele sunt prezentate de către Biroul National de Statistică, preajma zilei de 3 decembrie, când este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, transmite IPN.
Potrivit BNS, ponderea bărbaților în structura persoanelor cu dizabilități constituie 52,5%. Din totalul persoanelor cu dizabilități, peste 181 mii persoane sunt la evidenta organelor asigurării sociale de stat, iar 0,9 mii sunt la în evidenta organelor de forță. Din cei aflați la evidența organelor de asigurări sociale, pensionarii cu dizabilitate reprezintă 75%, iar beneficiarii de alocații sunt 25%.
Fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă. 62% din numărul persoanelor cu dizabilități sunt din mediul rural.
Copiii sunt recunoscuți cu dizabilitate preponderant din cauza malformațiilor congenitale, a tulburărilor mentale și de comportament, iar în cazul persoanelor adulte – din cauza tumorilor, bolilor aparatului circulator, ale sistemului nervos. Dizabilitatea la maturitate survine în mare parte după vârsta de 30 ani.
La sfârșitul anului 2016, la evidența organelor de asistenta socială se aflau 0,5 mii de copii râmași fără îngrijire părintească cu dizabilități. 72% dintre aceștia erau din mediul rural.