57 de militari din Republica Moldova participă la exercițiile multinaționale care încep astăzi în Ucraina

  • 07 Septembrie 2017 08:51
57 de militari din Republica Moldova participă la exercițiile multinaționale care încep astăzi în Ucraina

Un contingent de militari din Republica Moldova participă la exerciții multinaționale în Ucraina, în pofida scandalului legat de acest subiect, între Guvern și președintele Igor Dodon, care este și comandant suprem al forțelor armate. El s-a opus prezenței Republicii Moldova la aceste aplicații prin suspendarea deciziei Guvernului și a cerut astăzi pedepsirea celor care nu i-au respectat decretul.

Un contingent al Armatei Naționale, format din 57 de militari, participă, în perioada 7-23 septembrie curent, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfășurat la Centrul internațional de menținere a păcii Yavoriv din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării.

Participarea militarilor moldoveni la aceste exerciții a fost în centrul agendei politice de la Chișinău în ultimele zile, după ce Igor Dodon a interzis acest lucru. Totuși, Executivul s-a întrunit ieri și a aprobat detașarea contingentului de militari prin hotărâre de Guvern.

Igor Dodon a făcut însă uz de o prevedere din Constituție care îi permite să suspende actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curții Constituționale. Cu toate acestea, hotărârea a fost publicată ieri într-o ediție specială a Monitorului Oficial, iar militarii s-au deplasat în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon a anunțat în această dimineață că șeful statului a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a verifica prezența și a lua deciziile necesare, inclusiv retrogradarea celor vinovați. Ofițerul de presă al Ministerului Apărării a declarat pentru Radio Chișinău că va reveni mai târziu cu comentarii.

Între timp există semne de întrebare în privința puterii juridice a decretului semnat de Igor Dodon prin care a suspendat hotărârea Guvernului. Surse din cadrul Curții Constituționale au comunicat pentru Radio Chișinău că cel puțin în prima parte a acestei zile instituția nu a fost sesizată, așa cum prevede procedura, astfel că hotărârea Guvernului nu poate fi considerată suspendată.

Consilierul prezidențial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a evitat să spună dacă a fost sau nu depusă sesizare la Curte, dar a menționat că toate acțiunile corespund cu prevederile Constituției.

„Dați-mi voie, vă rog, să nu divulg momentele tehnice, ele țin de activitatea internă. Noi legea nu o încălcăm. Totul corespunde prevederilor Constituției”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Totuși, fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu susține că în condițiile actuale hotărârea de ieri a Guvernului prin care s-a decis participarea militarilor moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017” este prefect legală.

„Hotărârea Guvernului este în vigoare, creează efecte juridice și este absolut corectă, pentru că ea este luată întru onorarea angajamentelor asumate de Guvern atunci când s-a semnat Acordul privind participarea la aceste exerciții”, a declarat Nicolae Osmochescu. 

Efectivul moldovenesc la exercițiile din Ucraina este format din militari ai Batalionului 22 de menținere a păcii și ai Brigăzii 1 „Moldova”. La „Rapid Trident 2017” participă aproximativ 2.500 de militari din 14 țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău