55 milioane de dolari vor fi investiți în dezvoltarea agriculturii

  • 31 Mai 2023 14:42
55 milioane de dolari vor fi investiți în dezvoltarea agriculturii

Un nou program de finanțare a sectorului agricol, cu o valoare de circa 55 milioane de dolari SUA, va fi lansat în R. Moldova. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind semnarea Acordului de împrumut dintre statul nostru și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Obiectivele strategice ale proiectului  sunt aliniate la documentele de politici strategice ale statului. Prin implementarea proiectului, vom stimula dezvoltarea subsectoarelor care nu înregistrează performanțe. Proiectul va genera mai multe beneficii economice. Avem certitudinea că agricultorii care vor accesa acest suport își vor crește veniturile. De asemenea, vor fi create noi locuri de muncă și  oportunități de piață, vor fi implementate practici agricole inteligente și promovată producția ecologică”, a opinat Vladimir Bolea. 

Proiectul va fi implementat până în anul 2029. În această perioadă, se preconizează ca circa 21 de milioane de dolari SUA să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. Totodată, circa 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. Circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău