511 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare

  • 02 Iulie 2015 18:14
 511 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare

Astăzi, se împlinesc 511 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare, considerat a fi cea mai emblematică figură pe care a avut-o Moldova medievală.

Cu această ocazie, primele persoane în stat au depus flori la monumentul voievodului din centrul Chișinăului. Tot astăzi, la Chișinău a început a doua ediție a Festivalului ”Ștefan cel Mare” marcată prin conferințe științifice, concerte susținute de ansambluri etno-folclorice de pe ambele maluri ale Prutului. 

Cea de-a doua ediție a Festivalului dedicat domnitorului Ștefan cel Mare a fost inaugurată în fața statuii din centrul Chișinăului cu  intonarea imnului național ”Deșteapta-te, române” cu o ceremonie religioasă oficiată de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei.

Dobrogea, Muntenia, Moldova, sunt doar câteva zone din care provin ansamblurile etno-folclorice invitate la festivalul care se va desfășura până duminică 5 iulie, la Chișinău. Ansamblul coregrafic-muzical ”Mugurelul” din Cernavodă, județul Constanța, a venit cu un program special în cadrul Festivalului, după cum ne-a mărturisit profesorul-interpret al cântecului popular dobrogean,  Elena  Ionescu-Cojocaru, autoarea și a unei piese dedicată Basarabiei.

”Încercăm să vă prezentăm în cadrul celei de-a doua ediție a acestui festival un program vocal-coregrafic, cu genericul ”Dobroge vatră străbună” cu piese tradiționale, cât mai autentice, cât mai vechi”, a declarat Elena  Ionescu-Cojocaru.

În aceste vremuri pe care le trăim Ștefan cel Mare ar avea un îndemn pentru noi basarabenii, este de părere directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei.

”Ne-ar îndemna pe toți, cum ar spune el: ”îndreptați-vă spre libertate, îndreptați-vă, în cazul dat, spre Europa, spre neamul  vostru și nu mai aveți nici un fel de îndoieli, fiindcă altminteri vă veți pierde pe drum”, a declarat Valeriu Matei.

Pe lângă faptul că a fost un om politic și un conducător militar de excepție, Ștefan cel Mare a fost și o personalitate religioasă deosebită, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău