5 septembrie - Ziua internațională a carității (ONU)

  • 05 Septembrie 2021 12:25
5 septembrie - Ziua internațională a carității (ONU)

Marcarea în fiecare an a Zilei internaționale a carității a fost decisă de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin Rezoluția /RES/ 67/105. Scopul acestei hotărâri a fost de a sensibiliza și mobiliza oameni, ONG-uri și părți interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe ceilalți prin activități de voluntariat și filantropie.

Data de 5 septembrie la care se sărbătorește Ziua internațională a carității a fost aleasă pentru a comemora trecerea în neființă a Maicii Tereza, care, potrivit ONU, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, "pentru munca depusă în lupta pentru depășirea sărăciei și a nesiguranței, care constituie amenințări la adresa păcii".

Potrivit ONU (www.un.org), caritatea, la fel ca voluntariatul și filantropia, susține legături sociale reale și contribuie la crearea unor societăți cuprinzătoare și mai rezistente. Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, poate completa serviciile publice în ceea ce privește sănătatea, educația, locuințele și protecția copilului. Ajută la promovarea culturii, științei, sportului și protecția patrimoniului cultural și natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizați și defavorizați și răspândește mesajul umanității în situații de conflict.

În Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă, adoptată în septembrie 2015, Organizația Națiunilor Unite recunoaște că eradicarea sărăciei în toate formele și dimensiunile ei, inclusiv sărăcia extremă, este cea mai mare provocare globală și o cerință indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă.

Totodată, Agenda, care stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), dezvoltă un spirit de solidaritate globală consolidat, axat în special pe nevoile celor mai săraci și ale celor mai vulnerabili, recunoscând rolul sectorului privat și pe cel al organizațiilor societății civile și al organizațiilor filantropice în implementarea obiectivelor sale.

***

Pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, Maica Tereza s-a născut la 26 august 1910, la Skopje. Părinții săi erau de origine albaneză, catolici.

La vârsta de 12 ani a simțit prima chemare către viața religioasă, iar șase ani mai târziu, la 18 ani, în 1928, a părăsit orașul natal pentru a se alătura călugărițelor irlandeze de Loreto, potrivit www.nobelprize.org.

În 1929, a părăsit Irlanda și a mers în India, la Darjeeling. A fost trimisă apoi la Calcutta, unde a predat la Liceul de Fete Sfânta Maria, condus de călugărițele de Loreto. În această perioadă, a învățat bengaleza și hindi, potrivit site-ului biography.com.

În 1948, a cerut și a primit acceptul oficial de a propovădui iubirea pentru aproapele din afara Ordinului. Din acel moment, Maica Tereza nu a mai purtat hainele de călugăriță, adoptând îmbrăcămintea săracilor bengalezi: un sari de culoare albă, cu o bordură albastră.

S-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii și alinând suferințe, a deschis o școală în aer liber și o casă pentru cei fără adăpost și a convins autoritățile locale să facă donații pentru această cauză. Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi și muribunzi au primit adăpost și au fost tratați în dispensare mobile sau în clinici specializate și sute de mii de copii abandonați au fost îngrijiți și dați spre adopție.



În octombrie 1950, a întemeiat, sub numele de Misionarele Carității, o nouă congregație religioasă în Arhidioceza Calcuttei.

La începutul anilor '60, au fost trimise surori și în alte părți din India, iar în 1965, Misionarele Carității a devenit o Familie Religioasă Internațională, printr-un decret al papei Paul al VI-lea.

În 1979, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru întreaga sa operă de caritate. 

Sursa foto: cbsnews.com


 

Sursa foto: cbsnews.com


În anul 1997, surorile Maicii Tereza erau circa 4.000, prezente în 610 case de misiune, răspândite în 123 de țări ale lumii, potrivit www.catholica.ro.

A murit în ziua de 5 septembrie 1997 și a fost înmormântată în sediul central al congregației Misionarele Carității din Calcutta, mormântul său devenind în scurt timp loc de pelerinaj pentru creștinii din lumea întreagă.

 

Sursa foto: cbsnews.com


La 4 septembrie 2016, Maica Tereza a fost canonizată de Biserica Romano-Catolică, în cadrul unei ceremonii oficiate de papa Francisc în Piața Sfântul Petru din Roma.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău