5 semne că practici un Crăciun autentic românesc
-
25 Decembrie 2016 10:16
Sărbătorile sunt acea perioadă minunată din an în care toată lumea e mai bună, mai darnică și totul miroase a brad, scorțișoară și cozonaci. Însă, dacă ești român, știi că sărbătorile sunt mult mai complexe de atât. Fie că e vorba de zecile de feluri de mâncare sau de ornamentele de brad, există cinci semne clare că sărbătorești Crăciunul în România.
1. E frig și îți dorești să ningă cu fulgi mari și pufoși
Sărbătorile de iarnă sunt singura perioadă din an în care te bucuri că e frig și vrei să ai zăpadă. Poate că e din cauza vinului fiert, poate din cauza atmosferei de sărbătoare. Oricum ar fi de Crăciun și de Revelion, oricât de frig ar fi, nu vrei să stai numai în casă. Dacă acest lucru este universal valabil, semnul cel mai clar că ești în România e că, oricare ar fi temperatura de afară, nimic nu o s-o oprească pe mama ta să facă curat, să deschidă ferestrele și să aerisească toată casa.
2. Multe cumpărături și cadouri, în era tehnologiei
Toată lumea face cumpărături de Crăciun, dar nimic nu este atât de dificil de rezolvat precum coșurile de la un supermarket românesc și cadourile pentru cei dragi. Nimic din ce se află pe rafturile magazinelor nu scapă nescanat. Însă nu ești român dacă nu utilizezi din plin tehnologia. Cel puțin în privința cadourilor, este simplu să stai în vârful patului, să cauți și să comanzi online.
Acum niciun cadou nu mai este imposibil de găsit. Orice dorință se poate îndeplini prin puterea internetului, fie că îi vrei pe cei dragi alături de tine sau tu vrei să fii acolo pentru oricine vrea să te urmărească sau să-ți vorbească.
3. Casa devine un restaurant
Toate cumpărăturile făcute anterior Crăciunului vor ajunge pe masa de Crăciun. Dintr-o dată, ai mai multe opțiuni acasă decât la restaurant. Șnițele, chiftele, salată boeuf, salată de vinete, murături, rulouri de brânză, rulouri de legume… și aici vorbim doar de aperitiv. După o perioadă de post, românii nu se mai zgârcesc la mâncare, așa că e bine să mergi la orice masă de Crăciun pregătit sufletește pentru “munți” de mâncare.
4. Și un bar
Mâncarea ca mâncarea, dar nimic nu spune mai mult despre un Crăciun românesc ca băutura. Primul lucru cu care vei fi servit în orice casă va fi un păhărel de ceva și nu poți să spui nu. După primul păhărel urmează al doilea și tot așa până la sfârșitul serii. Totul se repetă a doua zi, a treia zi și la fel de Revelion (doar că atunci se adaugă și șampania pe listă).
5. Bradul si decorațiunile
Știi decorațiile acelea moderne? Sau brazii aceia stilizați într-o singură culoare? Ia-ți gândul. Un Crăciun românesc cere un brad românesc decorat cu ornamente românești. Ornamentele standard sunt: beteala subțire, globurile din sticlă, neapărat bomboanele de brad și cel puțin o instalație luminoasă cu sunet. Acestea sunt în familie de generații întregi și știi că nu o să-ți cumperi multe altele noi prea curând pentru că, pe de o parte, dacă astea sunt bune, de ce să le arunci? (gând specific românesc), iar, pe de altă parte, au și valoare sentimentală, până la urmă sunt în bradul de Crăciun dintotdeauna.
Iar momentul magic așteptat mereu cu emoție este împodobirea bradului, când, vrând nevrând, amintiri din trecuta copilărie revin în minte evocându-ți momentele când căutai globurile preferate ca să le agăți în brad.