5 iunie - Ziua mondială a mediului înconjurător (ONU)

  • 05 Iunie 2023 09:12
5 iunie - Ziua mondială a mediului înconjurător (ONU)

Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, în fiecare an, la 5 iunie, sub coordonarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), începând din 1973, transmite Agerpres.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător și care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea și îmbunătățirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat și o rezoluție care a dus la crearea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În 2023 se împlinesc 50 de ani de la instituirea Zilei mondiale a mediului înconjurător. Desfășurată an de an începând din 1973, Ziua mondială a mediului înconjurător reprezintă principalul mijloc al Organizației Națiunilor Unite pentru încurajarea conștientizării și acțiunilor pentru mediu la nivel mondial. Această zi a devenit și o platformă pentru promovarea progresului cu privire la dimensiunile de mediu ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, se amintește pe site-ul https://www.un.org/.

Campania de Ziua mondială a mediului înconjurător din 2023 are sloganul #BeatPlasticPollution și face un apel pentru soluții globale în vederea combaterii poluării cu plastic, indică site-ul https://www.unep.org/.

Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită în câte o țară de pe mapamond prin evenimente dedicate marcării acesteia, iar în 2022 a fost găzduită de Suedia.

În 2023 țară gazdă este desemnată Côte d'Ivoire. La 2 februarie 2023, UNEP și Côte d'Ivoire au anunțat că această țară va găzdui Ziua mondială a mediului înconjurător în 2023, la 5 iunie, tema vizând soluțiile la poluarea cu plastic, potrivit hhttps://www.unep.org/. "Flagelul poluării cu plastic este o amenințare vizibilă care afectează fiecare comunitate din întreaga lume", afirma Jean-Luc Assi, ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile din Côte d'Ivoire. Trebuie să profităm de fiecare oportunitate și să ne angajăm împreună cu fiecare parte interesată pentru a ne ocupa de problema plasticului în ansamblul său, afirma și Inger Andersen, directorul executiv al UNEP, citat pe site-ul https://www.unep.org/.

Côte d'Ivoire a interzis folosirea pungilor de plastic în 2014 pentru a sprijini trecerea la ambalaje reutilizabile. Cel mai mare oraș din Côte d'Ivoire, Abidjan, a devenit, de asemenea, un centru important pentru start-up-urile care doresc să combată poluarea cu plastic, se amintește pe https://www.un.org/ și https://www.unep.org/.

Anul acesta, Ziua mondială a mediului înconjurător va fi susținută de guvernul Țărilor de Jos, una dintre țările care întreprind măsuri ambițioase privind ciclul de viață al plasticului (https://www.un.org/). "Côte d'Ivoire și Țările de Jos se numără printre țările care răspund acestei provocări și îmbrățișează beneficiile unei economii circulare a materialelor plastice. Cea de-a 50-a aniversare a Zilei mondiale a mediului înconjurător este un moment pentru ca toate guvernele, companiile, grupurile comunitare și persoanele fizice să se alăture acestei campanii", afirma, de asemenea, Inger Andersen, directorul executiv al UNEP. (https://www.unep.org/).

Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an în întreaga lume, jumătate din această cantitate fiind realizată pentru fi utilizată o singură dată, iar mai puțin de 10% este reciclat. Se estimează că 19-23 milioane tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri și mări, potrivit https://www.unep.org/. Microplasticele - particule minuscule de plastic cu diametrul de până la 5 mm - pătrund în mâncare, apă și aer. Plasticul de unică folosință aruncat sau ars dăunează sănătății umane și biodiversității și poluează fiecare ecosistem, de la vârfurile munților până la fundul oceanelor. Cu ajutorul științei și soluțiilor disponibile pentru a aborda problema, guverne, companii și alte părți interesate trebuie să extindă și să accelereze acțiunile pentru a rezolva această criză. Acest lucru subliniază importanța acestei Zile mondiale a mediului înconjurător în mobilizarea de acțiuni transformaționale pretutindeni în lume.

În 2021, data de 5 iunie a marcat și lansarea oficială a "Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor", un impuls menit să oprească și să inverseze declinul lumii naturale, după cum indică site-ul https://www.unep.org/. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat perioada 2021-2030 Deceniul Națiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor, care urmărește extinderea refacerii ecosistemelor degradate și distruse, ca măsură dovedită de combatere a crizei climatice și de îmbunătățire a securității alimentare, a aprovizionării cu apă și biodiversității.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei. Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă ca acum pentru a readuce la viață ecosistemele deteriorate. Ecosistemele susțin toată viața de pe Pământ. Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta și oamenii ei sunt mai sănătoși. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor își propune să prevină, să oprească și să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent și în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincție în masă, și va avea succes numai dacă toată lumea se va implica în acest sens, menționează sursa citată.

UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabilește agenda globală de mediu și promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a Dezvoltării Durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcție și să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând și dând posibilitatea națiunilor și popoarelor de a-și îmbunătăți calitatea vieții fără a o compromite pe cea a generațiilor viitoare, potrivit www.unenvironment.org. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău