47 inițiative de dezvoltare sunt lansate în comunitățile rurale din Cahul și Ungheni datorită asistenței Uniunii Europene

  • 24 Februarie 11:35
47 inițiative de dezvoltare sunt lansate în comunitățile rurale din Cahul și Ungheni datorită asistenței Uniunii Europene

Suport pentru afacerile locale, crearea de noi locuri de muncă, servicii moderne durabile în domeniul turismului și echipament SMART –ozoboți în grădinițe - sunt câteva din proiectele care vor fi realizate în acest an în regiunile-cheie.

Comunitățile rurale din regiunile Cahul și Ungheni se dezvoltă datorită asistenței Uniunii Europene. Inițiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor și a stațiilor de așteptare a transportului public pentru a facilita mobilitatea comunitară; de sprijin pentru afacerile existente - dotarea cu echipament modern a brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate - vor fi lansate în acest an în 26 comunități rurale. Satele, beneficiare de finanțare europeană, sunt membre a patru grupuri de acțiune locală câștigătoare ale programului de granturi, ediția 2020, desfășurat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Grupurile de acțiune locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cișmeaua Sudului” și „Valea Halmagei” au beneficiat de asistență în valoare totală de 200.000 euro, fonduri europene, investită în proiecte de dezvoltare comunitară și de creare de noi locuri de muncă în satele din regiunile Cahul și Ungheni. Fiecare grup de acțiune locală beneficiar de grant în valoare de 50.000 euro a lansat apeluri locale de finanțare de proiecte.

10 inițiative de dezvoltare vor contribui la valorificarea potențialului natural și atragerea de turiști în prima Rezervație a biosferei din Republica Moldova – Lunca Prutului de Jos’. Mă bucur că datorită grantului acordat, grădinița din satul Văleni se modernizează, urmând a fi dotată cu ozoboți și alt echipament SMART. De asemenea, vor fi renovate și dotate o cramă de vinuri, o brutărie, o unitate de producere a sosurilor și dulcețurilor după rețete tradiționale”, spune Silvia Știrbeț, președinta GAL „Lunca Prutului de Jos”.

În total, 47 de micro-proiecte de dezvoltare vor fi realizate în comunitățile rurale din regiunile Cahul și Ungheni. Noile proiecte vor crea cel puțin 30 locuri noi de muncă în cele 4 LAG-uri. Implementarea micro-proiectelor va contribui și la dezvoltarea durabilă a comunităților prin utilizarea soluțiilor verzi, precum tehnologia LED pentru extinderea iluminatului public în câteva localități, dotarea companiilor locale cu tehnologii moderne și eficient energetic, dar și promovarea mersului pe bicicletă prin instalarea parcărilor pentru transport eco.

Ne bucurăm că majoritatea satelor membre ale GAL Cișmeaua Sudului vor beneficia de finanțare din grantul european. 12 inițiative au fost selectate din cele 34 depuse. În acest an, în satul Alexanderfeld va fi renovată o porțiune din parcul central, în s. Cișmichioi vor fi modernizate stațiile de transport public din localitate, iar în Pelinei va fi instalat sistem de irigare pentru plantațiile de viță de vie și levănțică”, a descris câteva din proiectele câștigătoare Dmitri Ianul, manager GAL „Cișmeaua Sudului”.

Create relativ recent, GAL-urile atrag investiții importante la nivel comunitar datorită abordării europene LEADER, care e inovatoare și participativă, contribuind astfel la reducerea dezechilibrelor economice și sociale și a disparităților dintre urban-rural.

GAL Movila Măgură are trei ani de activitate. Ne bucurăm că anul acesta satele membre primesc un nou impuls de dezvoltare. 12 inițiative de dezvoltare economică locală care vor crea cel puțin 10 locuri noi de muncă vor beneficia de finanțare europeană, oferită în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. În Negurenii Vechi vom derula în paralel câteva inițiative: recoltarea merelor după o tehnologie modernă, modernizarea magazinului din localitate, promovarea localității prin organizarea de expoziții virtuale”, spune Maria Galiț, președintă GAL „Movila Măgură”.

Cel puțin 12 noi locuri de muncă vor fi create datorită grantului acordat GAL „Valea Halmagei”. „Servicii mobile de vulcanizare, tehnologii ecologice în domeniul viticulturii, crearea unui parc multifuncțional, extinderea iluminatului public stradal, sunt câteva din totalul de 13 inițiative selectate ce vor fi realizate începând cu acest an în comunitățile membre ale GAL Valea Halmagei”, susține Elena Enachi, președintă GAL „Valea Halmagei”.

Acesta este primul apel de granturi pentru GAL-urile din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel de granturi va fi anunțat în 2022.

 În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acțiune Locală care acoperă 35% din zonele rurale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău