45 de elevi din București și Chișinău vor participa la Marșul Internațional al Vieții, la Auschwitz
-
10 Aprilie 2018 15:33
Pe urmele Holocaustului au pornit 45 de elevi și profesori români. Timp de o săptămână, aceștia vor vizita, în Polonia, locurile în care milioane de evrei au sfârșit în ghetouri, lagăre, camere de gazare și cuptoare. Vor participa și la marșul de la Auschwitz: trei kilometri pe jos de la intrarea în lagăr până la Birkenau.
La Varșovia au ascultat primele mărturii despre ceea ce a însemnat Holocaustul. Ghidul grupului de români a povestit că bunicii săi au fost luați din ghetou și trimiși în lagărul de concentrare, scrie TVR.ro.
Copiii înțeleg altfel istoria. Nu își plimbă ochii și degetele pe rânduri din cărți, ci pășesc prin locuri în care evreii și-au găsit moartea. Aici, în Varșovia, a fost înființat cel mai mare ghetou de către Germania nazistă. Pe mai puțin de 4 kilometri pătrați, naziștii au înghesuit peste 400.000 de evrei. Ghetoul era separat de restul Varșoviei prin ziduri înalte de trei metri.
Mai bine de jumătate din cei 450.000 de evrei duși în ghetou și-au găsit sfârșitul în lagărul de exterminare de la Treblinka. Cei mai mulți sunt înmormântați în Varșovia, într-unul din cele mai mari cimitire evreiești din Europa și din lume.
Copiii cu origini evreiești sunt cei mai interesați de acele orori. Daria povestește că după 1989, părinții ei au hotărât să se mute de la Galați în Israel.
„Mi se pare foarte important să-ți cunoști rădăcinile. Deși nu am avut rude care au ajuns în Polonia, totuși vreau să știu ce s-a întâmplat cu poporul evreu”, spune Daria Goldenberg, elevă a Complexului Educațional Lauder Reut.
Experiența acestor tineri în Polonia se va încheia joi, când, alături de 20.000 de oameni vor participa la Marșul Internațional al Vieții, la Auschwitz. Acolo au sfârșit un milion și jumătate de evrei de muncă silnică, frig, foame sau în camere de gazare.