44 de candidați au fost înregistrați pentru alegerile prezidențiale din Ucraina

  • 08 Februarie 2019 18:50
44 de candidați au fost înregistrați pentru alegerile prezidențiale din Ucraina

Comisia Electorală ucraineană a anunțat vineri că a înregistrat în total 44 de candidați pentru alegerile prezidențiale din 31 martie, un număr record pentru acest scrutin, cu deznodământ imprevizibil, în contextul în care favorit în sondaje este un actor de comedie, potrivit France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

'Comisia și-a încheiat procesul de înregistrare a candidaților la funcția de președinte al Ucrainei. În total, 44 de candidați au fost înregistrați', a indicat Comisia electorală într-un comunicat.

Mizele acestui scrutin sunt considerabile pentru Ucraina, care de cinci ani se confruntă cu anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și cu un conflict cu separatiștii proruși în regiunile sale de est, soldat cu peste 13.000 de morți până în prezent, precum și cu o criză economică profundă.

Campania se anunța a fi dominată de doi 'grei' ai politicii ucrainene: președintele la final de mandat, Petro Poroșenko, care candidează pentru al doilea mandat, și fostul premier Iulia Timoșenko.

Acest scenariu a fost totuși zdruncinat de ascensiunea neașteptată a lui Volodimir Zelenski, un actor de comedie de 41 de ani, creditat cu peste 20% din intențiile de vot, care își devansează adversarii.

Chiar dacă Poroșenko - care a venit la putere în 2014 și este criticat pentru ritmul lent al luptei împotriva corupției - se numără printre cei trei favoriți, el este creditat cu doar 15%-16% din intențiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis deja cu cine să voteze, potrivit ultimelor trei sondaje realizate în ianuarie, cam pe aceeași poziție cu Iulia Timoșenko (16%-19%).

Iulia Timoșenko, premier între 2007 și 2010 cu înclinații populiste și președinte al partidului Batkivșcina (Patria), urmează să se confrunte între altele în această campanie cu un candidat cu același nume, Iuri Timoșenko, militar și deputat.

Într-o declarație televizată, fostul premier i-a cerut miercuri seara președintelui Petro Poroșenko să-l retragă pe Iuri Timoșenko din cursa prezidențială, acuzându-i pe șeful statului și staff-ul său electoral de înregistrarea acestuia printre candidați pentru a semăna derută în rândul electoratului și a-i lua voturile. Lidera 'Batkivșcina' a subliniat că știe cine ar fi plătit 2,5 milioane de grivne pentru înregistrarea candidatului Iuri Timoșenko și l-a îndemnat pe Poroșenko să înceteze cu 'manipulările murdare', conform postului de televiziune '1+1'.

Printre alți candidați figurează numeroși deputați, foști vicepremieri și foști miniștri, militari, oameni de afaceri și primarul orașului Lviv, Andrii Sadovii (de opoziție).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău