415 localități mai sunt parțial deconectate de la energia electrică

  • 22 Aprilie 2017 11:36
415 localități mai sunt parțial deconectate de la energia electrică

Accesul din circa 30 de localități spre centrele raionale, dar și pe o porțiune din drumul R26 Ucrainca – frontiera cu Ucraina mai rămâne închis, iar peste 400 de localități sunt parțial sau total deconectate de la curentul electric.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, sâmbătă, s-a anunțat că celula de criză mai rămâne funcțională, transmite IPN.

Șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Mihai Harabagiu, a declarat că nivelul critic este deja depășit. Însă, peste 30 de localități din raionale Cantemir, Cahul și Căușeni au blocate drumurile spre centrele raionale. Pentru reconectarea localităților la curentul electric a fost efectuată o inventariere a generatoarelor din rezervele de stat, iar la prima cerință acestea pot fi puse în funcțiune. Totodată, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și-a exprimat disponibilitatea să ajute cu generatoare și carburanți.

Ministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat că în această dimineață rămâneau deconectate parțial sau total de la curentul electric 452 de localități, fiind afectate circa 158 de mii de gospodării. Cea mai complicată situație este zona centrală și de sud.

Viceministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Vitalie Rapcea, a menționat că mai rămâne închisă o singură porțiune de drum național: R26 Ucrainca care face legătura frontiera cu Ucraina. Se estimează că, în a doua jumătate a zilei, circulația va fi restabilită. La fel, și în cazul drumurilor de acces a 30 de localități spre centrele raionale. O altă prioritate pentru MTID este înlăturarea zăpezii de pe acostament, pentru a evita cedarea terasamentului și alunecările de teren, ca urmare a topirii zăpezii.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că de-a lungul râului Bâc sunt căzuți sute de copaci și dacă nu vor fi înlăturați din albie, circulația apei, cantitatea căreia este mărită considerabil, va fi îngreunată și mai mult, iar ca urmare există riscul ca în zona centrală să se producă inundații. Proprietarilor de bazine acvatice li se solicită să asigure, în caz de necesitate, evacuarea controlată a apei pentru evitarea ruperii digurilor cu provocarea inundațiilor.

Ministrul interimar al agriculturii și industriei alimentare, Iurie Ușurelu, a spus că marți dimineața va avea loc o ședință cu agenții economici, la care se va discuta despre aprovizionarea sectorului cu produse de protecție, pentru că în urma calamităților există un risc înalt al apariției bolilor și  dăunătorilor.

Premierul Pavel Filip a declarat că situația rămâne în continuare tensionată, iar în aceste condiții celula de criză rămâne funcțională. Și armata rămâne parte a celulei de criză. Totodată, premierul a solicitat ca distribuirea generatoarelor să aibă loc doar prin intermediul responsabililor de la Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.

Cetățenii sunt îndemnați să apeleze linia verde a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale – 022 78 50 32, pentru a comunica toate problemele și situațiile dificile în care se află. La fel, rămân valabile telefoanele de urgență 901 și 902. Operatorii vor prelua apelurile iar celula de criză va lua decizii și distribui forțele și mijloacele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău