41 de companii au primit finanțare în cadrul programului ”PARE 1+1”

  • 18 Aprilie 14:45
41 de companii au primit finanțare în cadrul programului ”PARE 1+1”

Primele 41 de companii din acest an, lansate de migranți sau rudele acestora de gradul I, vor primi finanțare de stat de până la 250 mii lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiționale depuse de reprezentanții diasporei au fost aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului ”PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, suma totală a granturilor este de circa 10 milioane lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui  circa  24 milioane lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri și 40 de femei.

Potrivit ODIMM, managerii celor 41 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, România, Marea Britanie și Germania.

80 la sută din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în 23 de raioane ale țării. Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, pomi fructiferi și zootehnie.

Alte 15 afaceri  sunt demarate în domeniul prestării serviciilor: servicii de transport, întreținerea și repararea autovehiculelor, sănătate și asistență socială, construcții, activități fotografice, iar cinci întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea construcțiilor metalice, prelucrarea lemnului, producerea furajelor, produse de patiserie, etc. 

Programul de atragere a remitențelor în economie ”PARE 1+1” este implementat de ODIMM din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane și financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului ”1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250.000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare și beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău