40 de zile de AREST pentru Veaceslav Platon

  • 28 Iulie 2016 17:57
40 de zile de AREST pentru Veaceslav Platon

Judecătoria Pechersk din Kiev a decis, după o ședință care a durat peste zece ore, să îl plaseze pe omul de afaceri Veaceslav Platon în arest pe un termen de 40 de zile.

Solicitarea a fost formulată de procurorii ucraineni după ce  marți, 26 iulie, businessmanul a fost anunțat în căutare internațională de autoritățile moldovenești, iar peste câteva ore a fost reținut de oamenii legii din Ucraina.

Platon este acuzat de procurorii din R. Moldova că ar fi beneficiat de 800 de milioane de lei, bani obținuți în mod fraudulos din credite neperformante contractate de la Banca de Economii de două companii din grupul Șor. De asemenea, procurorii moldoveni îl învinuiesc pe Platon de implicare în așa-zisa „spălătorie rusească”. Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a anunțat miercuri că procedura de extrădare a lui Platon din Ucraina în R. Moldova a fost deja inițiată. Anunțul a venit în contextul în care o companie de consultanță din SUA, Frontier Solutions, a expediat o scrisoare în adresa procurorului general al Ucrainei în care îi solicită să amâne extrădarea lui Platon în R. Moldova până în momentul în care acesta va depune mărturii în cadrul unei anchete penale pornite în SUA, pe faptul furtului din sistemul bancar moldovenesc.

Ședința de judecată în cadrul cărea s-a decis plasarea lui Platon în arest a început încă în după-amiaza zilei de ieri și s-a încheiat în urmă cu câteva minute. Avocatul businessmanului, Gleb Segyda, a semnalat între timp pe pagina sa de facebook că omul de afaceri a fost torturat de oamenii legii. Medicii care l-au examinat pe Platon au confirmat că acesta a suferit mai multe contuzii ale organelor interne și cutiei toracice. Avocații i-au recomandat lui Platon să depună o plângere în judecată împotriva acțiunilor oamenilor legii. Platon a refuzat, sugerând că lunetiștii încă nu s-au dezvățat să împuște oamenii care ies din judecătorie.

Avocatul Gleb Segyda a anunțat că va ataca cu recurs decizia de judecată.

Sursa: anticoruptie.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău