40 de militari ai Armatei Naționale a Rep. Moldova vor fi detașați în Kosovo

  • 06 Ianuarie 2022 11:01
40 de militari ai Armatei Naționale a Rep. Moldova vor fi detașați în Kosovo

40 de militari ai Armatei Naționale a Rep. Moldova vor fi detașați în Kosovo pentru a participa la misiunea de menținere a păcii KFOR sub egida NATO. Acesta este al 16-lea contingent de militari moldoveni care pleacă în misiune în operațiunile internaționale de menținere a păcii în Balcanii de vest, transmite Radio Chișinău.

La ceremonia de detașare a celor 40 de militari pentru o perioadă de șase luni au participat oficiali din Chișinău, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, reprezentanți ai oficiului NATO. Ministrul apărării Anatolie Nosatîi:

Detașând cel de-al 16-lea contingent în această misiune putem spune că am reușit în teatrele de operațiuni internaționale. Astfel, am devenit parteneri de încredere pentru celelalte state participante și contribuim prin prezența militarilor noștri la securitatea internațională.

În misiunea KFOR din Kosovo militarii moldoveni participă alături de militari italieni fiind dislocați în baza multinațională „Camp Vilaggio Italia” din apropiere de localitatea Pech. La ceremonia oficială de detașare a participat și ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

In tomassoni

”Veți avea pe umerii voștri puternici de soldați responsabilitatea zilnică de a contribui la asigurarea protecției populației civile. O parte semnificativă a liniștii multor familii va depinde de munca dumneavoastră de care, la rândul său, va depinde ușurința dialogului între Priștina și Belgrad, și, odată cu ceasta, stabilitatea unei întregi zone regionale”

Marina Simion-Stănescu, ofițer politic al Oficiului de legătură NATO.

”Republica Moldova cooperează cu NATO într-o gamă distinsă de domenii. Principalul obiectiv al acestui parteneriat este susținerea eforturilor Moldovei de reformare, modernizare a structurilor și instituțiilor sale de apărare și securitate cu respectarea deplină a neutralității constituționale, a integrității teritoriale și suveranității. Este, totodată, și o oportunitate pentru armata națională de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și crește interoperabilitatea cu alte națiuni ”

Începând cu anul 2014, aproape 600 de militari din Rep. Moldova și-au încheiat misiunea în operațiunea internațională de pacificare din Kosovo.

În cursul acestui an, din luna august, 20 de militari ai Armatei Naționale vor participa și în misiuni de pază și securitate a obiectivelor militare în Liban, fiind prima operațiune de acest gen condusă de ONU la care participă Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău