40 de ani de la înființarea Institutului Mamei și Copilului. Implicarea României în modernizarea și reparația spitalului, apreciată în cadrul unei conferințe aniversare
-
03 Noiembrie 2022 17:45
Institutul Mamei și Copilului împlinește 40 de ani de la înființare. În cadrul unei Conferințe științifice aniversară, a fost apreciată implicarea României în modernizarea și reparația spitalului.
Guvernul României a fost alături de Institutul Mamei și Copilului încă din 2014, acordând un ajutor nerambursabil de 2,5 milioane de euro pentru infrastructură instituției și modernizarea cu echipamente. În anul 2018, împreună cu Fondul ONU pentru Populație, Guvernul României a mai acordat 80 de mii de euro pentru prevenirea și depistarea cancerului de col uterin, iar pentru îmbunătățirea actului metodologic, fișa medicală, au fost acordați 50 mii de euro nerambursabili, a declarat pentru Radio Chișinău Însărcinatul cu afaceri a.i, Ambasada României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toth, transmite Radio Chișinău.
„Încă din 2014, Guvernul României, prin eforturile le-a susținut, a acordat un sprijin financiar consistent nerambursabil în două etape: o dată de un milion de euro și în al doua etapă 1,5 milioane euro pentru refacerea și modernizarea infrastructurii Institutului Mamei și Copilului. (România n.r.) s-a implicat într-un proiect foarte important implementat de către Fondul Națiunilor Unite pentru populație pentru prevenirea și detectarea cancerului de col uterin, acordând în două etape, de asemenea, sume de bani de care au beneficiat și Institutul Mamei și Copilului.”, a spus Marius Ciprian Toth.
România rămâne un partener pe care Rep. Moldova contează, inclusiv pentru renovarea și dotarea Institutului Mamei și Copilului, a declarat premierul Natalia Gavrilița, prezentă la evenimentul aniversar al instituției:
„Institutul Mamei și Copilului a beneficiat și de suport financiar din partea statului (în 2022 n.r.) în sumă de aproximativ 14 milioane de lei pentru renovarea blocului de operații din cadrul Maternității și secția gastrologie și hematologie din cadrul clinicii de pediatrie. Cu suportul Uniunii Europene și a Guvernului României a demarat și un proiect transfrontalier care prevede renovarea blocului pentru copiii născuți prematur și echiparea acestuia cu un utilaj performant.”, a declarat Natalia Gavrilița.
Anual, în Institutul Mamei și Copilului se nasc peste 15 mii de bebeluși.