4 decembrie: Ziua internațională a băncilor (ONU)

  • 04 Decembrie 2022 10:20
4 decembrie: Ziua internațională a băncilor (ONU)

La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția 74/245, care desemna 4 decembrie drept Ziua Internațională a Băncilor, ca semn de recunoștință pentru potențialul semnificativ al băncilor de dezvoltare multilaterală și al altor bănci internaționale de dezvoltare în dezvoltarea finanțării durabile și furnizarea de expertiză, precum și pentru rolul vital al sistemelor bancare în statele membre ONU în contribuția la îmbunătățirea nivelului de trai, potrivit www.un.org.

Pentru a ajunge la o dezvoltare durabilă - în particular, prin eradicarea sărăciei, reducerea inegalității și combaterea schimbărilor climatice - este necesară o perspectivă pe termen lung, cu o colaborare între guverne, sectorul privat și societatea civilă. Totuși, incertitudinile favorizează un comportament pe termen scurt. Prin urmare, afacerile private ezită să angajeze fonduri în proiecte de investiții pe termen lung. În perioade de instabilitate financiară, gospodăriile se concentrează pe nevoile imediate. Iar decidenții politici se ghidează adesea pe cicluri politice pe termen scurt.

Sunt necesare, astfel, eforturi la toate nivelurile pentru asigurarea că puterea acțiunii colective poate reduce incertitudinea globală, în timp ce inovarea financiară poate genera un progres semnificativ în cadrul Agendei 2030 și al Agendei de Acțiune de la Addis Ababa a celei de-a treia Conferințe Internaționale privind Finanțarea pentru Dezvoltare, evidențiază www.un.org.

Punctele slabe din sistemul financiar global prezintă riscuri crescute pentru Obiectivele de dezvoltare durabilă. Printre aceste riscuri se numără: volatilitatea fluxurilor internaționale de capital, dezechilibre globale repetate, provocările sustenabilității datoriilor în sectorul public și cel privat, precum și creșterea puterii de monopol și politicile de concurență puțin eficiente.

În Agenda de Acțiune de la Addis Ababa s-a notat că în centrul eforturilor s-ar poziționa strategiile naționale de dezvoltare durabilă, susținute de cadre de finanțare naționale integrate. Procesul de reflecție ar trebui completat de eforturi de creștere a coerenței în cadrul sistemului global și de îmbunătățire a incluziunii guvernanței economice globale.

În cadrul arhitecturii financiare actuale, riscul valutar asociat cu așteptata finanțare internațională este adesea suportat de actorii din țările în curs de dezvoltare care sunt cel mai puțin capabili să-l gestioneze. Este necesar ca politicile și reglementările să acționeze împreună pentru a crea un sistem financiar durabil. Sistemul de reglementare trebuie să fie congruent cu măsurile folosite pentru stimularea sustenabilității sistemului financiar privat, cum ar fi raportarea sustenabilității și măsurarea impactului.

Băncile de dezvoltare naționale bine administrate pot ajuta țările în dezvoltarea opțiunilor de finanțare pentru investiții legate de Obiectivele de dezvoltare durabilă. Astfel de bănci trebuie să fie aliniate cu Obiectivele într-o modalitate holistică și să fie luate în considerare în cadrele naționale integrate de finanțare. Colaborarea dintre băncile naționale de dezvoltare și băncile multilaterale, prin cofinanțare sau acorduri de creditare, poate îmbunătăți finanțarea aferentă obiectivelor prin complementaritatea resurselor internaționale și a cunoștințelor pieței locale- evidențiază articolul International Day of Banks de pe site-ul ONU .

''Avem nevoie să comutăm întregul sistem de la punctul în care se iau în considerare doar riscurile legate de schimbările climatice. Trebuie să regândim tot sectorul pentru a-și asuma responsabilitatea pentru impact și pentru a stăpâni cu adevărat provocările pe care societatea le înfruntă'', a declarat Bevis Watts, CEO Triodos Bank, Marea Britanie, într-un material dedicat Principiilor pentru activități bancare responsabile.

''Principiile pentru activitățile bancare responsabile sunt, în esență, compasul nostru pentru navigare. Factorul de ponderare verde este un mecanism intern de care legăm cantitatea de capital pe care o plasăm înaintea fiecărei tranzacții la nivelul său de sustenabilitate'', a explicat Karen Degouve, șefă a dezvoltării durabile de business în banca franceză de investiții Natixis. ''Cred că Principiile pentru activitățile bancare responsabile au această putere, de a aduce multe instituții financiare împreună, unde putem învăța unii de la alții, putem împărtăși soluții și inițiative'', a mai completat Karen Degouve.

Băncile de dezvoltare naționale și regionale care funcționează corespunzător pot avea un rol în dezvoltarea durabilă, în special în segmentele pieței de credit unde băncile comerciale nu sunt integral angajate și unde există goluri financiare mari. Aici sunt incluse domenii precum infrastructura durabilă, energia, agricultura, industrializarea, știința, tehnologia și inovarea, precum și incluziunea financiară și finanțarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii. Băncile de dezvoltare naționale și regionale joacă, de asemenea, un rol contraciclic valoros, mai ales în timpul crizelor financiare, când entitățile din sectorul privat devin extrem de ostile față de risc.

Politicile de finanțate nu funcționează în izolare. Guvernele trebuie să-și reevalueze politicile privind piața muncii, sistemele de protecție socială, politicile fiscale, în domeniul concurenței, comerciale, reglementările din sectorul financiar și strategiile pentru a se asigura că toate sunt adaptate noilor realități.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,69 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău