300 de km de drumuri locale vor fi reparate până în 2020

  • 21 Martie 2017 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Aproximativ 300 de km de drumuri locale urmează să fie reparate în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială, până în anul 2020.

Este vorba despre un credit în valoare de 80 de milioane de dolari pe care îl va acorda Banca Mondială, conform unui acord semnat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Reparația primului traseu urmează să înceapă în aprilie 2017.  

Drumurile din peste 80 de localități din diferite zone ale Republicii Moldova urmează să fie reabilitate în cadrul acestui proiect. În prima etapă vor fi reparate 160 de km de drumuri locale, iar în cea de-a două 138 de km. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat că în luna aprilie vor începe lucrările traseului care trece prin localitățile Cornești, Sinești, Cornova, Onișcani și Răciula: 

”Avem semnat contractul de începere a lucrărilor pentru primul coridor cu o lungim e de 52,7 km. În aprilie 2017 demarăm lucrările pentru primul coridor. Pentru următoarele 3 coridoare în luna aprilie vor fi finalizate proiectările și vom demara licitația”, a declarat Iurie Chirinciuc.

Situația drumurilor locale este dezastruoasă în majoritatea raioanelor, afirmă autoritățile locale, iar reabilitarea acestor trasee ar ajuta la dezvoltarea regională. Șeful secției construcții a Consiliului raional Telenești, Iacob Stegărescu, spune că în cadrul proiectului va fi reabilitată și o porțiune de drum din raionul său.

”Este o porțiune de drum de 35 km care pe teritoriul raionului nostru va fi implementat pe circa 16 km. Business-ul local are nevoie, deoarece este foarte problematic să iasă pe piața locală și internațională”, a declarat Iacob Stegărescu.

Autoritățile locale se plâng că bugetele pe care le adună din taxele locale sunt insuficiente pentru a repara drumurile și le ajung numai pentru întreținerea lor. Șeful Direcției de dezvoltare teritorială a Consiliului raional Cimișlia, Vasile Tocaru, și-a exprimat regretul că nu au fost selectate în proiect și drumuri din localitățile din raion:

”În anii precedenți raionul avea 3 milioane de lei pentru drumuri. Dar 100 de metri de drum să îl reabilitezi, așa simplu, costă 150 de mii de lei, drum de pietriș. Dar ce să mai vorbim de drumuri de asfalt, acolo unde un drum media e la 4 milioane pe kilometru? Dar mai trebuie și întreținute drumurile”, a declarat Vasile Tocaru.

Lucrările de reparație ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020.

Traseele propuse pentru reabilitare sunt:

În etapa I:

R1 – Cornești – Sinești – Cornova – Onișcani – Răciula – R21

M2 – Presecina – Hîrtopul Mare – Izbilte – Ohrincea – R23

R1 – Pîrlița – Bălănești – Seliște – R25

R3 – Pojăreni – Costești – Horești – Țipala – R 32

 

În etapa 2:

R 13 – Ivanovca – Izvoare – Varnița – Ocolina – M2

M2 – Țînțăreni – Chiștelnița – Ignăței – Trifești – R20

R34 – Ciobalaccia – Tartaul – R56- Baimaclia – Enichioi – R 37

R 26 – Mihailovca – Sadaclia – Iordanovca – R3

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău