30 noiembrie - Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic (ONU)

  • 30 Noiembrie 2020 09:45
30 noiembrie - Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic (ONU)

Conferința Statelor părți la Convenția privind interzicerea armelor chimice a decis la cea de-a 20-a sesiune instituirea unei zile în memoria tuturor victimelor războiului chimic în data de 30 noiembrie a fiecărui an sau, după caz, în prima zi a sesiunii ordinare a Conferinței, comunică Agerpres.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic oferă, potrivit ONU, o oportunitate de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum și de a reafirma angajamentul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de a elimina amenințarea cu arme chimice, promovând astfel pacea, securitatea și multilateralismul. OIAC a primit, în anul 2013, premiul Nobel pentru pace.

Cea de-a treia Conferință de examinare a Convenției privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention - CWC), care a avut loc în perioada 8-19 aprilie 2013, la Haga, a adoptat prin consens o declarație politică care confirmă "angajamentul fără echivoc" al Statelor părți față de interzicerea globală a armelor chimice.

Pe plan internațional, dezvoltarea, producția, importul și exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de Convenția privind interzicerea armelor chimice (CWC), adoptată la Geneva, la 3 septembrie 1992 și deschisă semnării la Paris, la 13 ianuarie 1993. Convenția a intrat în vigoare la data de 29 aprilie 1997. Depozitarul Convenției este Secretarul General al ONU.

CWC este primul Acord internațional din domeniul dezarmării, prin care sunt reglementate dezvoltarea, producția, importul și exportul anumitor produse chimice. Reprezintă instrumentul juridic internațional din domeniul dezarmării, cu vocație universală, care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un strict control internațional, ceea ce constituie un real progres pentru securitatea regională și globală.

Pentru implementarea prevederilor sale, Convenția a stabilit înființarea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) - Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), cu sediul la Haga, Olanda. În prezent, 192 de state sunt părți la CWC și membre ale OIAC. Mandatul OIAC este acela de prevenire a proliferării armelor chimice și de verificare a implementării, de către Statele părți, a prevederilor CWC, inclusiv prin inspecții la companiile cu activități declarabile în termenii Convenției. Prin Convenție, Statele părți se angajează, inter alia, să renunțe definitiv la armele chimice, un obiectiv principal reprezentând distrugerea stocurilor existente de arme chimice și a instalațiilor de producere a acestora, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

România a semnat Convenția privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea spre semnare, la 13 ianuarie 1993 și a ratificat-o la 9 decembrie 1994, prin Legea nr.125/1994. La 15 februarie 1995 au fost depuse instrumentele de ratificare la Secretarul General al ONU. Convenția a fost implementată în România prin Legea nr.56/1997, completată și modificată în 2004.

În cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Conferinței Statelor părți, defășurate la Haga, în 19-20 noiembrie 2018, România a fost aleasă membru în Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), pentru un mandat de doi ani. La cea de-a 90-a Sesiune a Consiliului Executiv al OIAC, de la Haga, din 12-15 martie 2019, România a fost aleasă, prin consens, în funcția de vice-președinte al Consiliului Executiv al OIAC, în numele Grupului Est-European, începând cu data de 11 mai 2019, pentru un mandat de un an.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău