30 de inspectori ai ANSA participă la un seminar de instruire

  • 18 Februarie 2014 16:12
30 de inspectori ai ANSA participă la un seminar de instruire

Seminarul se axează și pe familiarizarea inspectorilor cu legislația națională și cea europeană în domeniu.

Peste 30 de inspectori teritoriali ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor participă în aceste zile la un seminar de instruire privind producerea, inspecția în câmp, certificarea și controlul comercializării semințelor și puieților de pomi fructiferi. Seminarul se axează și pe familiarizarea inspectorilor cu legislația națională și cea europeană în domeniu.

Una dintre principalele probleme în domeniul producerii materialului săditor în Republica Moldova este deficitul de laboratoare moderne care să permită asigurarea necesarului de material săditor devirusat pentru consumul intern.

Totodată, este nevoie de o mai mare implicare a cercetătorilor în producerea puieților de calitate, susține Sergiu Pănuță, doctor în biologie și lector la Universitatea Agrară de Stat.

Instruirea inspectorilor este necesară pentru a evita exportul unor soiuri de pomi fructiferi de calitate scăzută, susține directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Anual, Republica Moldova produce între 9 și 12 milioane de pomi săditori altoiți. Între 60 și 70 la sută dintre aceștia sunt destinate pentru piața internă. 3-4 milioane de pomi altoiți, în special soiuri de măr și nuci ajung pe piața Federației Rusă, Ucraina dar și în țări din Uniunea Europeană, precum România și Bulgaria.

Totodată Republica Moldova importă din state precum Italia, Franța sau Serbia, peste 12 la sută din pomii plantați anual, potrivit datelor ANSA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău