3 copii, abandonați în Rusia, au fost repatriați în Republica Moldova

  • 19 Septembrie 2013 11:14
3 copii, abandonați în Rusia, au fost repatriați în Republica Moldova

Trei copii au fost repatriați miercuri, 18 septembrie, în Republica Moldova, după ce părinții i-au abandonat în Federația Rusă.

Este vorba despre doi bebeluși și un adolescent. Doar unul dintre nou-născuți se va întoarce în familia bilogică, iar celălalt va fi plasat în serviciul de asistență parentală profesionistă, alături de ceilalți frați ai săi, după ce mama lor a fost decăzută din drepturi. Adolescentul va locui temporar într-un centru de plasament.

Cei doi bebeluși au fost abandonați de mamele lor în maternitățile din Rusia, iar adolescentul a fost găsit de autorități pe stradă, fără însoțitor. Procesul de repatriere a durat aproximativ 2 luni, timp în care copiii s-au aflat într-un centru de plasament. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga, în ultima perioadă, tot mai mulți cetățeni moldoveni își abandonează bebelușii peste hotarele Republicii Moldova.

Procedura de repatriere are loc în conformitatea cu Convenția ONU privind drepturile copilului, pe care au semnat-o Federația Rusă și Republica Moldova, a subliniat Valentina Buliga.

După repatrierea lor, copii urmează să fie monitorizați de către autorități, care trebuie să depună eforturi pentru reintegrarea lor în familia biologică sau cea extinsă.

De la începutul acestui an au fost repatriați 42 de copii, iar anul trecut 48. Cei mai mulți au fost abandonați în Federația Rusă și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău