29 de case, inundate în Opaci, după ce digul unui lac din localitate a cedat

  • 05 Iulie 2013 13:55
29 de case, inundate în Opaci, după ce digul unui lac din localitate a cedat

29 de case din satul Opaci din raionul Căușeni, au fost afectate după ce digul unui lac din localitate a cedat în urma ploilor abundente din ultimele zile.

Viitura a distrus 8 poduri și a inundat peste 100 de fântâni. Locuitorii sunt sfătuiți să nu bea apa din ele. Vineri, 5 iulie, Comisia pentru Situații Excepționale, s-a întrunit în ședință. 

În urma ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, în care s-a discutat în mod special situația localității Opaci, premierul Iurie Leancă a semnat o dispoziție prin care a cerut reprezentanților Ministerului Mediului să evalueze starea digurilor, Ministerului de Interne și Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale să comunice cu autoritățile române și ucrainene în ceea ce privește nivelul apei din râurile Nistru și Prut, iar Ministerului Agriculturii să stabilească terenurile care se află în zone inundabile. 

Potrivit Liliane Vițu, durumurile din satul Opaci sunt impracticabile, iar zeci de salvatori cu tehnică grea și efectiv de intervenție,  pompează apa din casele inundate.  Între timp, a cedat digul unui alt lac, din satul  Zviozdocica, în apropiere de satul Opaci, inundând două case din localitate.  

În urma ploilor torențiale, căzute în perioada 26 iunie-1 iulie, au fost afectate peste 17 mii de hectare de terenuri agricole, potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc.  El a menționat că ploile au amânat campania de recoltare a cerealelor. Din cauza precipitațiilor abundente, a scăzut volumul de gluten în cereale, ceea ce dus la scăderea calității grâului. 

Pentru următoarele 7 zile,  meteorologii prognozează vreme preciăitații reduse. Se vor înregistra ploi izolate de scurtă durată, în a doua jumătate a săptămânii următoare. Valorile termice se vor apropia de cele caniculare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău