29 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului pe Nistru. Ion Leahu: „Este depășit din toate punctele de vedere. El împiedică reglementarea transnistreană”
-
22 Iulie 2021 14:20
La 29 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul de la Nistru, documentul semnat de Republica Moldova și Federația Rusă nu mai este actual și reprezintă mai degrabă o piedică în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, consideră experții. Aceștia sunt de părerea că noua situație politică de la Chișinău ar putea oferi perspective bune pentru impulsionarea procesului.
S-au împlinit 29 de ani de la semnarea Acordului privind principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană, semnat de președinții de atunci ai Republicii Moldova și Federației Ruse Mircea Snegur și, respectiv, Boris Elțin. Documentul a pus oficial capăt conflictului armat de pe Nistru, care începuse la 2 martie 1992, și prevede măsuri de asigurare a securității de-a lungul Nistrului inclusiv prin crearea unei misiuni de menținere a păcii, demilitarizarea zonei de conflict, crearea Comisiei Unificate de Control.
Acel document nu mai era considerat actual deja, șase ani mai târziu, când a fost semnat un Acord la Odesa care venea cu anumite modificări și concretizări, a comentat pentru Radio Chișinău fostul vicepremier responsabil pentru reintegrare, Alexandru Flenchea. Acordul de încetare a focului a fost semnat într-un context specific și se referea la situația respectivă, astăzi însă există cu totul alte provocări, potrivit lui Alexandru Flenchea.
Prioritățile pentru Republica Moldova și pentru Zona de securitate nu mai sunt de ordin militar. Avem în față cu totul altfel de provocări. În primul rând e vorba de obstrucționarea liberei circulație și vedem că acordul și instrumentele pe care le-a creat – forțele de menținere a păcii nu sunt un instrument potrivit pentru a rezolva așa probleme.
Mai multe prevederi ale Acordului de încetare a focului au fost încălcate de autoritățile separatiste de la Tiraspol, iar în prezent, acest document mai mult împiedică procesului de reglementare a conflictului transnistrean, atenționeazăfostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.
Acordul de încetare a focului, în principiu, este depășit din toate punctele de vedere. El împiedică reglementarea transnistreană. Anume din această cauză este și atât de anevoios procesul de reglementare transnistreană – pentru că ne conducem de un document imperfect, inutil și depășit de timp.
Ambii experți sunt de părere că noua situație politică de la Chișinău, dar și pe plan internațional oferă oportunități pentru impulsionarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, dar menționează că este prematur pentru a face prognoze optimiste.