27 aprilie, Ziua Drapelului de Stat și a Stemei de Stat

  • 27 Aprilie 2017 08:57
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi este marcată Ziua Drapelului de Stat și a Stemei de Stat, simboluri oficiale ale suveranității și independenței Republicii Moldova.

Mai multe evenimente dedicate Zilei Drapelului și a Stemei de Stat, marcată astăzi, au avut loc la Chișinău.

Premierul Pavel Filip și angajații Ministerului Afacerilor Interne au depus flori la Monumentul polițiștilor căzuți la datorie din Parcul Valea Morilor. Pavel Filip a declarat că tricolorul este un simbol al independenții și suveranității noastre, care ar trebui să unească societatea moldovenească:

„Drapelul de stat al Republicii Moldova este arborat pe sediul ONU, edificiilor autorităților publice locale și centrale, totodată, tot mai mulți cetățeni arborează drapelul de stat în fața caselor sau la balcoanele apartamentelor. Acest fapt ne apropie pe toți și ne reprezintă ca o națiune unită în dorința de a ne construi un viitor prosper”, a declarat Pavel Filip.

Tot astăzi, Inspectoratul Național de Patrulare a organizat o acțiune de promovare a  drapelului în Piața Marii Adunări Naționale.  În timpul unui marș al motocicliștilor în Chișinău polițiștii au distribuit tricoloruri șoferilor din trafic. 

Revenirea la simbolurile naționale la începuturile anilor 90 a fost una dintre cele mai importante victorii ale mișcării de emancipare, afirmă publicistul Vlad Pohilă.

„Un simbol foarte important al unei independențe și a unei libertăți este desigur limba unui popor, limba oficială a unui stat în cazul apariției unei formațiuni statale, cât și drapelul. Tricolorul îmi era foarte drag, îmi părea că dispoziția culorilor este deosebit de frumoasă, sunt culorile esențiale, care redau spectrul cromatic și esența curcubeului, dacă vreți. Sigur că atașam la aceasta și o posibilă revenire la o istorie adevărată, la o echitate așa cum știam eu de la părinții mei, care și-au trăit tinerețea în România Mare. Ei au avut numai amintiri frumoase despre România și patria lor unică, în pofida la 50 de ani de ocupație sovietică, nu era decât Basarabia în cadrul României Mari”, a declarat Vlad Pohilă.

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului legislativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău