27 aprilie, Ziua Drapelului de Stat în Republica Moldova

  • 11 Iulie 2013 11:41
27 aprilie, Ziua Drapelului de Stat în Republica Moldova

Un drapel de 7 metri lungime și 3,5 metri lățime a fost arborat vineri pe un catarg înalt de peste 30 de metri în fața guvernului.

 Vineri, 27 aprilie, Republica Moldova marchează Ziua Drapelului de Stat. La ceremonie au participat foști și actuali oficiali, care au menționat semnificația tricolorului ca simbol al statalității Republicii Moldova și au criticat intențiile unor partide politice de a-l schimba cu un drapel bicolor.

Uriașul drapel din Piața Marii Adunări Naționale a fost înălțat în urma unei ceremonii care a inclus și o slujbă de binecuvântare condusă de mitropolitul Vladimir. Actuali și foști demnitari, prezenți la fața locului, au vorbit despre importanța tricolorului. Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

În același timp, Gheorghe Vrabie, autorul stemei de stat, a condamnat intențiile unoir partide politice de a schimba simbolurile naționale ale statului.

Tricolorul a devenit drapel de stat la 27 aprilie 1990, la doar câteva zile după constituirea primului parlament ales în mod democratic, dar în condițiile în care actuala Republica Moldova se mai afla în componența URSS. Ziua drapelului de stat este marcată în Republica Moldova începând cu anul 2010, însă anul acesta are loc în contextual în care mai multe formațiuni politice, inclusive PArtidul Comuniștilor, și-au declarat intenția de a schimba tricolorul cu un steag despre care susțin că ar fi fost drapelul de luptă al lui Ștefan cel Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău