26 septembrie - Ziua europeană a limbilor

  • 26 Septembrie 2021 09:52
26 septembrie - Ziua europeană a limbilor

Începând din 2001, la 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, o inițiativă a Consiliului Europei, potrivit http://edl.ecml.at/. În 2021, Ziua europeană a limbilor a ajuns la ediția aniversară cu numărul 20.

Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esențială de comunicare între popoare, dar și un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoașterea limbilor străine facilitează o mai bună înțelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur.

Aproximativ 800 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi străine, atât în cadrul școlii, cât și în afara ei.

Anul 2001 a fost proclamat de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană ''Anul European al limbilor''. Activitățile organizate cu acel prilej, care au implicat mii de persoane din 45 de state, au celebrat diversitatea lingvistică în Europa și au promovat învățarea limbilor.

Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Pentru ediția din 2021 a Zilei europene a limbilor, site-ul oficial, edl.ecml.at, disponibil în 39 de limbi, le oferă cititorilor posibilitatea de a descărca aplicația "Agentul secret pentru limbi", care conține provocări și chestionare prin care elevii sunt încurajați să afle mai multe despre o limbă străină în afara contextului școlar. În acest fel, vor putea efectua o călătorie virtuală în alte țări, utilizând cuvinte și noțiuni de comunicare esențiale, din viața de zi cu zi.

În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei, edl.ecml.at. Majoritatea limbilor europene aparțin celor trei grupe: limbile germanice, limbile romanice și limbile slave.

Familia limbilor germanice include, între altele, daneza, norvegiana, suedeza, islandeza, germana, neerlandeza, engleza și idiș. Limbile romanice includ, între altele, italiana, franceza, spaniola, portugheza și româna, iar cele slave - rusa, ucraineana, bielorusa, poloneza, ceha, slovaca, slovena, sârba, croata, macedoneana, bulgara și altele. Majoritatea limbilor europene utilizează alfabetul latin. Unele limbi slave utilizează alfabetul chirilic. Greaca, armeana, georgiana și idiș au propriul lor alfabet. Limbile non europene cele mai utilizate pe teritoriul european sunt araba, chineza și hindusa, potrivit sursei citate.

Pe plan mondial, cei peste șapte miliarde de oameni vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și Africa. Peste jumătate din populația mondială este bilingvă. Limba maternă este, de cele mai multe ori, cea pe care o cunoaștem și utilizăm cel mai mult.

Fiecare limbă cuprinde aproximativ 50.000 de cuvinte, dintre care vorbitorii nativi folosesc între 15.000 și 20.000. Cele mai vorbite limbi materne din Europa sunt rusa, germana, franceza, engleza și turca, arată sursa citată.

Ziua europeană a limbilor a fost marcată, la 24 septembrie 2021, la Institutul Francez din Iași, sub sloganul "Să formăm cetățenii europeni de mâine". Evenimentul a fost prilejuit și de apropiata Președinție franceză a Consiliului UE, în perioada ianuarie-iunie 2022.

Printre atracțiile programului oferit de Institutul Francez din Iași, se numără o prezentare multimedia a Centrului Georges Pompidou, precum și a Mediatecii acestuia, care propune cursuri și inițieri în mai bine de 250 de limbi, de la cele curente până la cele rare. Activitățile creative au fost axate în jurul creației a doi artiști ale căror opere se găsesc la Centrul Pompidou: Constantin Brâncuși și Vassily Kandinsky. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău