25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (ONU)

  • 25 Noiembrie 2023 11:40
25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (ONU)

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluția 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizația Națiunilor Unite a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să planifice activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme, potrivit site-ului https://www.un.org/.

Activiștii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenței. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferințe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violența asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalității, a dezvoltării și a păcii și aduce atingeri drepturilor omului și libertăților fundamentale, menționează site-ul http://insp.gov.ro/

 În 2023, tema zilei este "UNiTE! Invest to Prevent Violence Against Women & Girls! #No Excuse". Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. La nivel global, se estimează că 736 de milioane de femei - aproape una din trei - au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale a partenerului, violenței sexuale în afara partenerului sau ambelor, cel puțin o dată în viață. Acest flagel s-a intensificat în diferite medii, inclusiv la locul de muncă și spațiile online, și a fost exacerbat de efectele post-pandemie, conflicte și schimbările climatice.

Soluția constă în răspunsuri robuste, inclusiv investiții în prevenirea violenței împotriva femeilor. Cu toate acestea, în mod alarmant, datele despre cât de mult se angajează națiunile să contracareze violența împotriva femeilor și fetelor rămân în mod flagrant extrem de scăzute. De exemplu, doar 5% din ajutorul guvernamental este axat pe combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor, iar mai puțin de 0,2% este direcționat către prevenirea acesteia. Avem nevoie de mai multe investiții în organizațiile de femei, o legislație mai bună, urmărirea penală a făptuitorilor, mai multe servicii pentru supraviețuitori și instruire pentru oficialii de aplicare a legii, se arată pe https://www.un.org/.

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor marchează, la fel ca în fiecare an, lansarea campaniei "UNiTE to End Violence against Women", ce se desfășoară în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, o inițiativă de 16 zile de activism care se încheie cu Ziua internațională a drepturilor omului (10 decembrie). Această campanie, condusă de secretarul general al ONU și UN Women din 2008, își propune să prevină și să elimine violența împotriva femeilor și fetelor din întreaga lume, făcând apel la acțiuni globale pentru creșterea gradului de conștientizare, promovarea susținerii și crearea oportunităților de discuție asupra provocărilor și soluțiilor.

Campania din 2023 "Invest to Prevent Violence against Women & Girls" va face apel la cetățeni să arate cât de mult le pasă de încetarea violenței împotriva femeilor și fetelor și va face apel la guvernele din întreaga lume să împărtășească modul în care investesc în prevenirea violenței bazate pe gen. Alăturați-vă mișcării globale cu sloganul "#NoExcuse", care cere investiții urgente pentru a preveni violența împotriva femeilor și fetelor, arată organizatorii.

În 1993, Adunarea Generală a ONU a emis "Declarația privind Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor", care definește violența împotriva femeilor ca "orice act de violență bazată pe gen, care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat vătămarea fizică, sexuală sau suferința psihologică asupra femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată.", notează site-ul https://www.un.org/

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău