25 de ani de la tragicul accident în care s-au stins Doina și Ion Aldea-Teodorovici

  • 29 Octombrie 2017 11:56
25 de ani de la tragicul accident în care s-au stins Doina și Ion Aldea-Teodorovici

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la moartea regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Artiștii basarabeni au decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un tragic accident rutier în drum de la București spre Chișinău.

”S-au topit în suferințele acestui pământ…n-au inventat nimic, ei pur și simplu au ars în cântecul lor”, declara după moartea lor tragică, marele poet și prieten al cuplului, Grigore Vieru. Inimile lor gemene, au bătut în același ritm, pentru același ideal național, ideal pentru care au plătit cu propria viață.

Ion Aldea-Teodorovici și Doina Marin s-au căsătorit în 1981, iar ca duet s-au lansat în cadrul unei seri de creație a poetului Grigore Vieru, un an mai târziu. Au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere a românilor din Basarabia, cântând piese de un profund patriotism fiind primii care în anii 90 au cântat despre Limba Română, Tricolor, Mihai Eminescu, militând pentru idea unionistă și devenind un simbol al luptei pentru revenirea la adevăr în spațiul dintre Prut și Nistru.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre".

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, mașina cu care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici din România spre Republica Moldova a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat cu viață, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, nu au supraviețuit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău