25 de ani de la primele alegeri libere din Polonia

  • 06 Iunie 2014 16:13
25 de ani de la primele alegeri libere din Polonia

O expoziție de fotografii ce ilustrează istoria primelor alegeri libere din Polonia, a fost vernisată în holul Parlamentului Republicii Moldova.

Cu genericul „De la Solidaritate spre Masa Rotundă”, fotografiile prezintă tratativele reprezentanților guvernului comunist polonez cu sindicatele de opoziție „Solidaritatea”, din vara anului 1989, care ulterior au dus la primele alegeri libere din istoria modernă a Poloniei, transmite IPN.

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a felicitat cetățenii polonezi cu prilejul marcării a 25 de ani de la organizarea primelor alegeri democratice în Polonia și le-a mulțumit autorităților poloneze pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în ceea ce privește apropierea politică și economică de Uniunea Europeană. Polonia, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, a jucat un rol important în crearea Parteneriatului Estic, care a deschis noi oportunități pentru Republica Moldova, inclusiv privind liberalizarea regimului de vize, a subliniat Igor Corman.

Polonia a fost prima țară din spațiul post-sovietic în care, acum 25 de ani, au avut loc alegeri libere. „Alegerile au fost rezultatul unui compromis dificil dintre regimul comunist și opoziția „Solidaritatea”. Opoziția a folosit această șansă sută la sută și a obținut tot ce a putut. Amploarea victoriei i-a surprins pe comuniști. Rezultatele au dus, mai apoi, la apariția noului guvern, necomunist, urmat de „Toamna popoarelor”, căderea Zidului de la Berlin și „Revoluția de catifea” din Cehoslovacia”, a amintit ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
14,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:51 %
Vint:6,17 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău