25 de ani de la începutul revoluției anticomuniste din România

  • 15 Decembrie 2014 17:37
25 de ani de la începutul revoluției anticomuniste din România

15 decembrie, Timișoara 1989. Este ziua în care a început revoluția anticomunistă din România.

O încercare de împiedicare a evacuării pastorului Laszlo Tokes din parohia Bisericii Reformate a culminat cu declararea Timișoarei ca primul oraș liber de comunism. Prețul plătit de timișoreni a fost însă dureros. Zeci de morți și sute de răniți, notează Rador.

La 15 decembrie 1989, la Timișoara, mai mulți credincioși s-au adunat în Piața Maria, unde se afla sediul Bisericii Reformate și de unde Laszlo Tokes urma să fie evacuat. El făcuse la televiziunea maghiară comentarii critice la adresa lui Nicolae Ceaușescu, iar autoritățile comuniste au considerat că incita la vrajbă etnică. Pe tot parcursul zilei aproape 1000 de enoriași s-au adunat în jurul casei, ca să împiedice evacuarea. La un moment dat, pastorul a apărut la fereastră și le-a spus oamenilor că totul este în ordine și le-a cerut să plece, să nu își pună viața în pericol pentru el. Aceștia au refuzat însă și au strigat în cor “Noi nu plecăm!” și “Libertate!”. Spre seară, însă, alungați de agenții de securitate, oamenii au început să se întoarcă spre case. A doua zi, la 16 decembrie, mișcarea pro-Tokes s-a trecut în plan secund și s-a transformat în protest față de regimul comunist.

La fel ca în fiecare an, Timișoara își comemorează eroii căzuți la revoluție. Manifestările încep mâine cu o vizită la penitenciarul în care au fost duși cei arestați în urmă cu 25 de ani, iar mai mulți revoluționari vor primi titlul de “cetățeni de onoare ai orașului” în cadrul tradiționalei ședințe festive a consiliului local. La ceremoniile de la Timișoara, dedicate împlinirii a 25 de ani de la revoluție, va participa și președintele ales Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău