25 de ani de ÎNCHISOARE pentru caricaturistul care a vrut să-l „fure” pe ursul din Kung Fu Panda

  • 21 Noiembrie 2016 12:34
25 de ani de ÎNCHISOARE pentru caricaturistul care a vrut să-l „fure” pe ursul din Kung Fu Panda news.sky.com

Un caricaturist amator riscă până la 25 de ani de închisoare după ce a pretins în mod fals că producătorii de la Hollywood i-au furat ideea în privința personajului Kung Fu Panda.

Jayme Gordon a pretins în instanță despăgubiri în valoare de 12 milioane de dolari de la studiourile DreamWorks, împotriva cărora a formulat o plângere prin care pretindea că producătorii au creat personajul animat Kung Fu Panda, inspirându-se din anumite schițe create de el în urmă cu nouă ani.

Deși procurorii au admis prezența unor asemănări superficiale între desenele respective, aceștia au susținut că respectivul caricaturist în vârstă de 51 de ani, din statul american Massachusetts, a inventat cel puțin o parte dintre motivele invocate în plângere și a antedatat schițele respective, inspirate din personajele Disney pentru a-și întări argumentația în procesul intentat. În 1999, Gordon a înregistrat mai multe desene la oficiul pentru drepturi de autor din SUA ce reprezentau personajul unui panda "matur și serios", intitulat Kid și pe un camarad al acestuia, numit Red. Povestea celor doi se numea "Panda Power".

După anunțarea în 2008 a filmului Kung Fu Panda, Gordon și-a modificat desenele și descrierea personajului și l-a reînregistrat sub numele "Kung Fu Panda Power", cu o lună înainte de lansarea filmului animat. Astfel, în 2011, Gordon a acționat în instanță compania DreamWorks pentru încălcarea drepturilor de autor și, după doi ani, acesta și-a retras în mod surprinzător plângerea după ce i s-au prezentat dovezi care sugerau că pentru personajele create de el în 1992 s-a inspirat dintr-o altă sursă. Până în prezent, compania DreamWorks a cheltuit 3 milioane de dolari pentru a se apăra în instanță.

Un tribunal federal l-a găsit vinovat pe Gordon de patru capete de acuzare și trei de sperjur, decizând că, deși există similitudini superficiale, personajele sale și povestea Panda Power au foarte puține lucruri în comun cu personajul Kung Fu panda. Sentința împotriva lui Gordon va fi pronunțată la 30 martie 2017, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău