24 februarie | Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

  • 24 Februarie 2017 10:18
24 februarie | Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

La 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele. Obiceiul are o tradiție milenară și marchează începutul primăverii, renașterea naturii, a dragostei, a apropierii. Numit şi Cap de primăvară, (fiindcă din această zi debutează primăvara) Dragobetele este asociat şi cu zeul Cupidon – din mitologia romană, cu Eros, din cea greacă. I se mai spune şi Ioan Dragobete, Drăgostiţele sau Logodna păsărilor.

De unde vine celebra  strigătură ” Dragobetele sărută fetele” și ce făceau românii  pe vremuri în această zi de sărbătoare, relatează Ina Guțu:

Cunoscut și sub numele de Dragomir, în credința populară românească, Dragobete este considerat fiul Babei Dochia, închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, care sălășluiește mai mult prin păduri. Preluat de la vechii daci, era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. De-a lungul veacurilor românii au transformat Dragobetele, ajungând să fie considerat protectorul iubirii.

Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri, prilejuind, astfel, înfiriparea unor noi iubiri, logodne și chiar căsnicii. Odinioară, de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și peste tot se putea auzi zicala: 'Dragobetele sărută fetele!' Dar de unde vine această strigătură?

În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii care continua cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le sărute. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna era anunţată membrilor familiei și intregului sat. De aici și începutul strigăturii “Dragobetele săruta fetele!” Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an.  

Cât despre bărbaţii însuraţi, se zice că, în această zi, nu este bine să le supere pe femei căle merge rău. Superstiţiile din bătrâni spun că cei care nu sărbătoresc această zi vor fi pedepsiți și nu vor putea iubi un an intreg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
12 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:34 %
Vint:4,6 m/s
Mon
10 °C
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău