2021 ne-a lăsat cu prețuri duble la combustibil, semințe și îngrășăminte. Fermierul Vasile Mârzenco

  • 18 Decembrie 2021 09:40
2021 ne-a lăsat cu prețuri duble la combustibil, semințe și îngrășăminte. Fermierul Vasile Mârzenco

Cu bune și cu rele, 2021 se încheie și tot ce a zămislit lasă o urmă în destinul omului, familiei, țării. Despre victorii și rateuri, despre speranțe și dezamăgiri, achiziții și pierderi, IPN a vorbit cu cei cărora le pasă și au ce spune. Cum a fost 2021 pentru omul și fermierul Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Pentru Vasile Mârzenco 2021 a fost un an cu nori gri. În noiembrie a rămas văduv. Îi este greu să vorbească despre aceasta. Într-o clipă a pierdut persoana dragă, care i-a fost alături și la bine, și la greu, o viață întreagă. „O pierdere enormă pentru familia noastră, care ne marchează pentru mulți ani înainte, cât vom avea de trăit. Trăiesc cu speranța în ziua de mâine și cu gândul la viitorul copiilor și al nepoților”.

Îl bucură recolta bună la cereale, la floarea soarelui, la porumb. Nu și prețurile, care au fost mai mici ca în alți ani. Prețurile la legumele cultivate în seră au fost de 3-4 ori mai mici comparativ cu cele de anul trecut. În acest domeniu a avut pierderi. „Dar așa e agricultura, într-un loc pierzi, iar în altul câștigi”, spune fermierul.

Afacerea în agricultură este transmisă din generație în generație în familia lui Vasile Mârzenco. O bună parte a terenurilor pe care le avea în proprietate, le-a cedat fiicei și ginerelui, care au în gestiune o gospodărie țărănească. I-a convins să procure un tractor pentru a dezvolta activitatea în sectorul agricol. „Îmi doresc ca copiii mei să activeze mai departe în acest domeniu, deocamdată împreună cu mine, în satul meu meu natal, Tătărești, raionul Strășeni, iar mai apoi să-și extindă afacerea și să o transmită nepoților”.

În mare parte, 2021 a fost un an agricol de succes. Deși au pornit cu greutăți, după seceta de anul trecut, fermierii au reușit să însămânțeze terenurile agricole, să le îngrijească și să se bucure de o recoltă bogată de cereale și de floarea soarelui. Recolte bune s-au înregistrat și în viticultură, pomicultură. „Dar a dat buzna peste noi altă problemă – prețurile la combustibil, semințe, îngrășăminte, pesticide. Au crescut enorm în toamna anului curent, chiar s-au dublat, iar, din cauza acestor prețuri, costul producției agricole va fi unul mare. Nimeni nu ne garanteză că anul agricol 2022 va fi unul la fel de mănos ca 2021. În situația în care vom strânge recolte sub 3 tone de grâu la hectar, de exemplu, rezultatul financiar va fi unul negativ pentru fermieri, adică vom suporta pierderi”, constată îngrijorat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Pe lângă alte dificultăți, și lipsa ploilor în toamnă a lovit dur. „Pentru că am avut puține ploi în toamna anului curent, în 2022 vom avea recolte mai mici, de exemplu, la grâu și alte cereale, dar sperăm să nu fie într-atât de joase încât să descurajeze agricultorii să-și continue activitatea în acest domeniu”. Majoritatea agricultorilor acei țări muncesc de plăcere și cu dragoste față de natură și pământ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău